sâmbătă , 4 decembrie 2021 5:04 pm
Iasi booked.net
-1°C

Trei centre de plasament de tip rezidențial vor fi închise în Iași

Consilierii județeni s-au întrunit astăzi la o nouă ședință ordinară. Pe ordinea de zi s-au aflat 50 proiecte de hotărâre, cele mai multe vizând domeniul protecției copilului.

Acestea se referă la desființarea centrelor de plasament de tip rezidențial. În următoarea perioadă, în județ vor fi închise trei astfel de centre: Bucium, Pașcani ” și centrul CA Rosetti. ”Dezinstituționalizarea copiilor și tinerilor, aflați în aceste centre face parte din măsurile prevăzute în documentele sociale europene care urmăresc închiderea instituțiilor de tip vechi și dezvoltarea de servicii comunitare.
Pentru asigurarea unui mediu cât mai apropiat de cel familial, la nivelul județului sunt prevăzute a fi construite case de tip familial ca servicii alternative centrului de plasament. Aici, beneficiarii vor avea parte de terapii de abilitare sau reabilitare, (consiliere psihologică, logopedică psihopedagogică, socială, kinetoterapie, psihoterapie, asistență medicală). Noul model de îngrijire are ca avantaje creșterea timpului alocat de către personalul specializat fiecărui copil, crearea și dezvoltarea unui atașament și a sentimentului de stabilitate, implicare mai puternică a copiilor și tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.
Aleșii au mai aprobat dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație a patru spitale din Iași (Spitalul de Pneumoftiziologie, Maternitatea Elena Doamna, Spitalul de Neurochirurgie și Spitalul Sfânta Maria), revizuirea devizului pentru DJ 249 E- Tomești- Țuțora, pentru a compensa majorarea prețurilor, valoarea modificându-se de la 12,92 milioane la 22,15 milioane de lei (inclusiv TVA).
Un alt punct pe ordinea de zi votat de consilieri a fost cel referitor la preluarea în proprietatea județului Iași și administrarea Consiliului Județean Iași a terenului în suprafață de 67.335 mp teren situat în comuna Miroslava, în vederea construirii unei Sali Polivalente.
Aleșii județului și-au dat girul și pentru desfășurarea proiectului Constelația Bibliotecilor, care urmărește inovarea și diversificarea activităților, prin înființarea unor cluburi de astronomie în cinci biblioteci rurale din județ și anume: la Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Șipote și Belcești. În cadrul proiectului se vor achiziționa 5 kit-uri de astronomie: telescoape și accesorii, se vor desfășura cursuri de inițiere în domeniu, vor avea loc ateliere de cunoaștere și manevrare a echipamentelor specifice, și o tabară de astronomie organizată de cele cinci biblioteci rurale.
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a obținut o finanțare nerambursabilă de 56.536 lei pentru proiectul „Constelația bibliotecilor”, de la Administrația Fondului Cultural Național, secțiunea Educație prin Cultură, contribuția proprie fiind de 7.000 lei.

Recomandări

Copiii de la CSS Bucium au mers la teatru în capitală

Copiii de la CSS Bucium ale căror creații au fost premiate la Ziua Internațională a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *