duminică , 29 martie 2020 6:18 pm
Iasi booked.net
-1°C

Tradiții și superstiții de Dragobete. Tu cum sărbătorești?

“Azi e Dragobetele, se sărută fetele”. În fiecare an pe 24 februarie românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei dar și al iubirii. Ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfanțului Ioan Botezatorul.

Totuși, aceasta sărbătoare este puternic înrădăcinată în cultura româna. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și iubareț care obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale. Totuși, în zilele noastre, Dragobetele reprezintă pentru romani simbolul suprem al dragostei autohtone, conform calendarulortodox.ro.

Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfanț al Paștelui.

În vremurile de demult și în unele zone chiar și în prezent, de Dragobete tinerii îmbracați în faine frumoae obișnuiau să se adune în păduri și să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii. Culesul floilor se făcea cu voie buna dar și cu cântece și un fel de joc numit zburătorit.

La ora prânzului fetele obișnuiau să fuga către sat în timp ce băieții le fugăreau în încercarea lor de a le prinde și de a le sărută. Dacă băiatul era drag fetei, aceasta se lasă prinsă și sărutată. Semnificația sărutului în acest caz era un echivalent al logodnei și al înfiripării iubirii dintre cei doi. Seara logodna se anunța în cadrul comunității satului și a membrilor celor doua familii.

Participanții la sărbătoare, în concordanță cu tradiția erau considerați binecuvântați în acel an, bucurându-se de toate din belșug, fiind feriți de boli. O superstiție din popor spune că persoanele care nu sărbătoreau aceasta zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an.

Dacă de Dragobete vremea se prezenta mohorâtă, iar ziua era friguroasă, ploioasa sau ningea, tinerii se adunau într-o casa unde să petreacă, să lege prietenii sau să se țină de jocuri.

În unele zone ale arii tinerele aruncau unele acuzații pentru farmecele de urăciune făcute împotrivă rivalelor în iubire. Tinerii băieți obișnuiau să își cresteze puțin brațul în forma unei cruci, atingându-și tăieturile și rostind jurământul de a rămâne țoață viață frați de sânge.

Tot în aceasta zi bătrânii din sat se preocupau mai mult decât de obicei de animalele din ograda. Cei în vârstă credeau că în ziua de Dragobete pasările își aleg perechea pe viață. Tot în aceasta zi sacrificarea animalelor este interzisa.

Acum mult timp, exista obiceiul conform căruia tinerele necăsătorite să strângă zăpada puțină care se mai găsea, numită și “zăpadă zânelor”. Apa apărută în urma topirii acestei zapezi ar fi avut proprietăți magice când venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar și de ritualurile de înfrumusețare. Mai mult, conform datinilor străvechi, această zăpadă a apărut în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea fetele obișnuiau să își clătească chipul cu această apă, pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele.

O superstiție spunea că fetele care nu se întâlneau în această zi cu o persoana de sex masculin nu aveau parte întreg anul de iubire. Mai mult, în unele sate se credea că toate fetele care ajung să atingă un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi îndrăgostite tot timpul anului.

În unele regiuni din țară se obișnuia ca în această zi să se scoată din pământ rădăcini de spânz pe care oamenii le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli.

De asemenea, conform tradiției, în această zi bărbații trebuie să fie în relații cordiale cu toate femeile. În aceasta zi bărbaților nu le era permis să necăjească femeile sau să se certe cu ele. În caz contrar aceștia ar fi avut parte de o primăvara plina de ghinion și un an greu. Pentru că iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, lucrul capului, țesutul, cusutul și toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu sunt permise. Totuși, în această zi este permisă curățenia deoarece se considera că aceasta este aducătoare de prospețime și de spor.

În ziua de Dragobete atât flăcăii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Conform tradiției, persoanele care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

În unele regiuni din țară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca și noaptea de Boboteaza. Tinerele care doresc să își afle ursitul își pun sub perna busuioc sfințit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-și găsească ursitul.

Recomandări

La Sf. Parascheva, toate paturile de la ATI sunt ocupate. Apar tot mai mulți pacienți tineri!

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ, a declarat faptul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *