vineri , 30 iulie 2021 4:56 pm
Iasi booked.net
-1°C

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Noaptea de Sânziene este celebrată anual între 23 și 24 iunie, iar tradiția populară spune că în acele momente se deschid cerurile. 

Sânzienele, care prin unele locuri poartă denumirea Drăgaica, sunt celebrate anual la 24 iunie, în preajma solstițiului de vară.

La origini, se presupune că Sânzienele ar avea legătură cu un cult roman pentru zeița Diana. Astfel, Sânziana ar proveni din „Sancta Diana”, pe când în zonele în care se sărbătorește Drăgaica, numele ar deriva din slavonă.

Tradiția populară ne spune că această sărbătoare este considerată a fi momentul optim, din mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. În Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care vor fi folosite contra bolilor și pentru alungarea relelor.

Legendele spun că sânzienele sunt niște fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă și dau puteri magice plantelor. Ele sunt considerate niște zâne bune, care trebuie sărbătorite așa cum se cuvine. Astfel, ele vor face culturile să rodească, dau prunci sănătoși femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele și tămăduiesc bolnavii. În schimb, dacă oamenii nu le cinstesc așa cum se cuvine, ele se supără și devin rele, fiind cunoscute în popor drept iele.

Recomandări

Sateliții Starlink, vizibili din nou pe cerul României

Salba de sateliți Starlink lansați de compania Space X a lui Elon Musk va putea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *