Topul Firmelor reunește, la Vaslui, în jur de 300 de oameni de afaceri si personalități din toatã Moldova

Date:

Este mare forfotã, în aceste zile, la Camera de Comert, Industrie si Agriculturã a judetului Vaslui. Se fac pregãtirile pentru Gala Firmelor vasluiene, editia 2019, se discutã despre a aduce la Vaslui invitati de marcã din administratie si mediul universitar, chiar si persoane din diplomatie, se pregãtesc diplomele si cupele pentru învingãtorii din economia anului trecut.

Potrivit vremeanoua.ro, Gala Topul Firmelor judetului Vaslui, cel mai mare eveniment de promovare a antreprenoriatului vasluian, ajunsã la editia cu numãrul 26, se va desfãsura pe 31 octombrie, în localul Tosca, din municipiul Vaslui. Va fi, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, unul dintre cele mai mari evenimente organizate de camerele de comert din tarã si, cu sigurantã, cel mai mare de pânã acum, organizat de CCIA Vaslui. „Cu acest prilej, oferim plachete de excelentã si aniversare, trofee pentru exportatori, trofeul CCIA Vaslui, trofee si diplome firmelor aflate pe locurile 1-3, în cadrul a sapte sectiuni: cercetare, dezvoltare si high tech, industrie, agriculturã, silviculturã, pescuit, constructii, comert si turism”, a mai completat presedintele CCIA, ieri, în cadrul unei conferinte de presã organizatã alãturi de vicepresedintii Ovidiu Copacinschi si Dan Hurduc.

„Ceea ce organizãm pe 31 octombrie, la Vaslui, reprezintã cel mai mare si mai complet top al firmelor organizat în ultimii 30 de ani de cãtre institutia Camerei de Comert judetene. Ne dorim sã creãm o stare de emulatie, de prietenie între toti cei prezenti, va fi sãrbãtoarea oamenilor de afaceri din judetul Vaslui, dupã un an 2018 destul de greu si de complicat. Faptul cã au reusit si au avut rezultate extraordinare, cã au rezistat pe piatã, este marele merit al managerilor din judetul Vaslui. Este, totodatã, si sãrbãtoarea colectivelor care lucreazã în aceste firme, pentru cã, prin munca lor, managerii au reusit sã obtinã aceste rezultate. Mi-as dori ca la acest top sã participe cât mai multi invitati din administratie, care sã înteleagã cã fãrã parteneriate cu mediul de afaceri nu se pot gândi proiecte de viitor. Noi, de exemplu, la Vaslui, avem o relatie extraordinarã cu primãria municipiului Vaslui, care ne sprijinã în tot ceea ce facem, ne consultãm, cãutãm solutii la problemele mediului de afaceri”, a precizat presedintele Camerei de Comert judetene.

Dincolo de aerul festiv al Galei Firmelor vasluiene, sunt probleme grele cu care se confruntã managerii de firme. Prima, si cea mai dificilã, este lipsa fortei de muncã. Vicepresedintele CCIA, Dan Hurduc, managerul general al unei importante firme agricole din judet, spune cã au plecat, în ultimii ani, mii si mii de specialisti din judet, pe diverse paliere din agriculturã. Cei care se formeazã acum vor pleca si ei, dacã nu se gãsesc solutii pentru a-i face sã munceascã acasã, mai ales cã salariile din sectorul agricol au crescut foarte mult. „Am trecut prin momente foarte grele, anul trecut, când toatã zona Moldovei a fost lovitã de secetã, dar am rezistat. Însã, pentru noi, investitorii din agriculturã, ceea ce ne doare cel mai mult este lipsa fortei de muncã bine calificatã. Am crescut salariile, an de an, avem printre cele mai mari cresteri din UE, dar forta de muncã tot pleacã afarã. Plãtim bine o fortã de muncã de nivel slab si mediu, aceasta este realitatea. Este foarte greu sã faci plus valoare cu aceastã fortã de muncã îmbãtrânitã”, spune vicepresedintele Hurduc. Festivitatea de anul acesta va fi dedicatã recunoasterii publice a perfomantei, talentului si muncii întreprinzãtorilor si managerilor vasluieni, afirmã presedintele CCIA Vaslui, dar si performantelor în învãtãmânt. Actiunea se desfãsoarã în contextul sãrbãtoririi a 155 de ani de la votarea primei legi pentru înfiintarea camerelor de comert si industrie în Vechiul Regat (1864), lege care a suferit numeroase modificãri de-a lungul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX. Festivitatea de premiere va oferi momente de emotie artisticã, prin trupele care vor sustine programul artistic, dedicate laureatilor si tuturor celor care vor urca pe scena Galei Topul Firmelor Vaslui. Vor veni, în locatia de la Tosca, zeci de personalitãti din mediile economic, diplomatic si academic din toatã Moldova, dar si din Republica Moldova, de la Chisinãu, inclusiv conducerea CCI a R. Moldova.

Cifrele topului aratã cã, în calculul initial, au intrat 6.379 de firme care au depus la ANAF bilantul aferent anului 2018, pânã la data întocmirii Topului, dintr-un numãr de 37.112 firme înregistrate la ORC Vaslui. Înainte de validarea de cãtre Comisia judeteanã de Validare a Topului Firmelor Vaslui, situatia se prezenta în felul urmãtor: 2.184 firme acceptate în Top (dupã eliminarea celor care nu îndeplinesc conditiile de admitere în clasament si care nu întrunesc punctajul conform metodologiei de realizare a Topurilor de firme) din care 1.227 pe locurile 1-10. Firmele din top 10 au realizat în 2018 o cifrã de afaceri de peste 4,5 miliarde lei, adicã cca 68% din totalul cifrei de afaceri realizate de toate firmele înregistrate la nivelul întregului judet. La nivel national, 70 de firme s-au calificat în primele zece locuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Tu ți-ai plănuit VACANȚA? Zbor DIRECT de pe Aeroportul IAȘI către LONDRA

Dacă ai de gând să mergi într-un city-break în...

PNL Neamț: ”Solicităm DEMITEREA șefului DRDP IAȘI”

Șefii PSD Neamț, Ionel Arsene, Adrian Niță și Daniel...

Peste 300 de amenzi și 32 de permise de conducere REȚINUTE marți de polițiștii IEȘENI

Poliţiştii ieşeni au intervenit marți la peste 100 de...