joi , 21 noiembrie 2019 10:29 am
Iasi booked.net
-1°C

Tinerii artiști ieșeni au expus lucrări în cadrul evenimentului cultural „Eminescu să ne judece”

Nouă tineri artiști din Iași au expus lucrări în cadrul evenimentului cultural „Eminescu să ne judece”.

Acesta s-a desfășurat sâmbătă, 15 iunie 2019, în Parcul Copou și a fost organizat de către Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor – filiala Iaşi și Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Iaşi.

În cadrul evenimentului a avut loc și expoziția temporară intitulată Palimpsest, in memoriam Poetului Naţional, la care au participat artiştii Felix Aftene, Zamfira Bîrzu, Alexandru Burlacu, Gabriela şi Sabin Drânceanu, Valentina Druţu, Traian Mocanu, Constantin Tofan, Silviu Parascan.

Expoziţia a fost amplasată în proximitatea Teiului lui Eminescu, lângă scena pe care poeţii invitaţi au susţinut recitalurile de poezie pentru ca publicul să intre în contact direct cu arta ieşeană contemporană.

Dintre lucrările expuse, s-a remarcat cea a tânărului artist Alexandru Burlacu, absolvent al secţiei de sculptură a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design Iaşi din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, fiind realizată în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei – „Piaţa Unirii, Piaţa Artelor”. Intitulată „Lupul Alb”, lucrarea este expusă în Parcul Copou, în prezent amplasată temporar în faţa Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, prin cheltuielile proprii ale Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Iaşi (400 de lei costuri materiale, structura de lemn).

Selecţia curatorială a avut în vedere promovarea tinerilor artişti, în tandem cu marii creatori de artă locali, mai ales în anul în care Iaşul este Capitală a Tineretului din România, pentru a susţine creaţia tinerilor şi pentru a demonstra, încă o dată, modernitatea artistică a acestui oraş la celebrarea, în anul 2020, a 160 de ani de la înfiinţarea învăţământului artistic modern la Iaşi.

„Din punct de vedere conceptual, lucrarea reprezintă o interpretare contemporană a himerelor şi a miturilor, a metamorfozelor şi a dualităţilor.  Pe suprafaţa metalică a lucrării s-au reflectat nu numai frunzele copacilor sau norii, ci chipurile tuturor celor care au intrat în contact cu aceasta. Fără o miză social-politică, fără a face un statement cu privire la arta contemporană, Alexandru Burlacu a conceput o poveste-personaj, o naraţiune asupra aparenţelor ce se reflectă asupra dermei de aluminiu şi o alta ce trimite la acel substrat universal ce ne leagă de origini, de natură, de puritate”, a declarat curatorul Maria Bilașevschi.

 

 

Recomandări

Lansare de carte la Iași: „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”

Mâine, 14 noiembrie, de la ora 18:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași va …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *