marți , 18 ianuarie 2022 5:18 pm
Iasi booked.net
-1°C

Tezaur național, în licitație

Capodopere ale artei românești, semnate de cei mai importanți artiști, din colecții istorice, sunt adunate, pentru prima dată, într-o licitație festivă.

Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ioan Andreescu, Ion Țuculescu sau Adrian Ghenie, fac din Licitația de Iarnă cel mai important eveniment al anului dedicat artei românești.

Picturile celebre impresionează prin traseul pe care l-au avut, proveniența completă de la artist la zi, vreme de peste un secol.

„Cusătoreasă (Sora artistului)”, slucrare semnată de Nicolae Grigorescu a fost cumpărată de omul politic Ion Ionescu-Quintus direct de la artist din atelierul de la Câmpina la vârsta de 30 de ani, devenind astfel primul ei colecționar. Opera are un preț de pornire de numai 50.000 de euro.

Tot pictorul național Grigorescu semnează și „Casa Pădurarului”, care provine din prestigioasa colecție de pictură românească a doctorului Iosif Dona și care a aparținut lui Alceu Urechia, fiul istoricului și politicianului Vasile Alexandrescu Urechia.

Tabloul are un preț de pornire de numai 40.000 de euro. Parte a unei importante colecții istorice este și tabloul „Stradă din Vitreé” semnat de Gheorghe Petrașcu. Lucrarea a aparținut fiicei dramaturgului I.L. Caragiale, Ecaterina Logadi Caragiale, plecând de la un preț de pornire de numai 6.000 de euro.

Recomandări

Un nou atelier DICE la Palatul Culturii din Iași: „Sunetul sărbătorilor”

 În luna decembrie, echipa Atelierelor DICE din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași derulează o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *