joi , 21 februarie 2019
Iasi booked.net
-1°C

Tezaur de valoare descoperit în urma săpăturilor arheologice de la Mănăstirea Frumoasa, din Iași

Oficialii Primăriei Iași au anunțat descoperirea unui tezaur arheologic de valoare, în urma săpăturilor arheologice de la Mănăstirea Frumoasa. Este vorba despre scoaterea la lumină a 14 monede de aur datând din secolul al XVI-lea.

 

„Să vă spun o știre de senzație: la Mănăstirea Frumoasa, un monument finanţat de către municipiul Iaşi pe POR axa 5, cu o valoare de 21 milioane lei, s-a descoperit un tezaur. Este vorba despre 14 monede de aur pe care le-a descoperit domnul arheolog Văleanu, care face toate lucrările de descărcare arheologică acolo, monede descoperite într-un cimitir din jurul monumentului istoric. Ele sunt datate secolul XVI (1516 – 1591).Vom face demersuri ca monedele să rămână la Muzeul Municipal, pentru ca ieşenii să se bucure de această descoperire. Munca arheologilor poate avea o valenţă istorică“, a spus primarul Mihai Chirica, în cadrul conferinței de presă de astăzi.

Mănăstirea a fost construită în anul 1587, fiind refăcută în 1726-1733, şi cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 – 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotniţă (1819-1833) şi zidul de incintă (1726 – 1733).

Lucrările de reabilitare și restaurare a mănăstirii monument istoric au început în urmă cu aproximatix două luni.

Proiectul de reabilitare şi valorificare a potenţialului turistic şi cultural al ansamblului mănăstirii Frumoasa din Iaşi este finanţat prin fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 21 milioane de lei.

Recomandări

Tot mai mulţi tineri sunt pasionaţi de restaurarea caselor vechi

O nouă modă prinde tot mai mult avânt printre tinerii captivi în era urbană modernă. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *