joi , 24 iunie 2021 3:10 pm
Iasi booked.net
-1°C

Suspiciune de poluare a apei minerale extrase din Grădina Botanică Iași!

Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), controlată de Ministerul Economiei și care deține în concesiune circa 75% din numărul total de perimetre de exploatare de ape minerale naturale din România, suspectează o posibilă poluare a apelor subterane din zona Grădinii Botanice din Dealul Copou din Iași și vrea să deruleze acolo foraje de investigare hidrologică, pentru a vedea exact care este situația și ce măsuri de protecție și conservare se impun.

“În aria municipiului Iași, în zona Grădinii Botanice din Dealul Copou, SNAM deține licența de exploatare a apelor minerale înmagazinate în depozitele de terasă constituite din nisipuri și pietrișuri de vârstă pleistocenă superioară. Apa minerală din aceste depozite este exploatată prin două izvoare captate (izvorul 3 și izvorul 5). În afara celor două izvoare captate, în vecinătatea acestora se mai găsesc și alte emergențe de apă subterană cu origine la nivelul aceleiași structuri acvifere. În procesul de monitorizare a calității apei subterane s-a observat o creștere a concentrațiilor de azot, atât la nivelul emergențelor naturale, cât și uneori la nivelul captărilor de apă minerală. Aceste creșteri indică o posibilă poluare a resurselor de apă subterană (…)”, se arată într-un document recent al companiei. Potrivit sursei citate, pentru prevenirea poluării, se impun cercetări hidrogeologice complexe care să evidențieze caracteristicile hidraulice ale curgerii apei subterane, calitatea acesteia și modul de propagare a eventualelor pene de poluare cu azotați, precum și adoptarea de măsuri de protecție și conservare a resurselor de apă subterană din Grădina Botanică din Iași.

În acest scop, SNAM vrea să contracteze lucrări de foraj de investigare hidrologică a zonei, în perimetrul de exploatare al apelor minerale captate prin izvoarele 3 și 5, așteptând oferte din partea operatorilor din domeniu până pe 28 decembrie, potrivit stireadeiasi.ro.

Anterior, acolo a funcționat un alt producător de apă minerală, Aqua Mold Trading SRL, intrat între timp în faliment.

Recomandări

Întreruperi ale furnizării apei și presiune scăzută din cauza turbidității înregistrate la Timișești

Precipitațiile consistente înregistrate în noaptea de 15/16 iunie 2021 în bazinul hidrografic al râului Ozana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *