miercuri , 8 decembrie 2021 12:15 am
Iasi booked.net
-1°C

SURPRIZĂ pentru IEȘENI! Primăria IAȘI rezolvă conflictele de TRAFIC

Una dintre cele mai aglomerate zone din municipiul Iași a fost transformată de către autoritatea locală în bandă unică pentru transportul în comun.

Decizia privind transformarea zonei care cuprinde și pasajul Nicolina a fost avizată în cadrul Comisiei de Circulație a Primăriei Municipiului Iași.

Tramvaiele, autobuzele și mașinile de taxi, care vor circula pe ruta Podu Roș – CUG au o bandă unică, aceasta fiind interzisă conducătorilor auto.

Delimitarea benzii dedicate de celelalte două benzi de circulație se face cu popici, iar crearea benzii unice pentru transportul în comun generează și alte câteva modificări în circulațiea rutieră.

Astfel, se vor interzice virajele de stânga spre Aleea Rozelor pe ambele sensuri de mers, ocolirea refugiilor de tramvai se va face doar prin partea dreaptă, iar semaforizarea din Podu Roş a fost modificată astfel încât să ofere prioritate tramvaiului la intrarea şi ieşirea din rond.

”Toate aceste măsuri au scopul de a încuraja utilizarea transportului public și de a contribui la reducerea poluării în orașul nostru.

În curând vor ajunge la Iași și tramvaiele noi, în următorii ani vom avea 32 de tramvaie și 44 de autobuze electrice, așa că vă îndemnăm să folosiți transportul public, modern, civilizat, ieftin și ecologic”, au declarat oficialii Primăriei Iași.

Măsura va fi aplicată mijloacelor de transport în comun și mașinilor de taxi

Măsura va fi aplicată tramvaielor, autobuzelor, dar și mașinilor de taxi, care vor circula pe ruta Podu Roș – CUG.

Astfel, ieșenii care își doresc să ajungă mult mai rapid în punctele cheie ale orașului, pot apela cu încredere la transportul în comun ori la firmele de taxi.

Timpul va fi mult mai scurt, iar ieșenii nu vor mai pierde zeci de minute în traficul îngreunat din municipiul Iași.

Unii ieșeni apreciază inițiativa luată de către Primăria Municipiului Iași, fiind conștienți de realul success pe care îl are.

”Foarte bine! Să se aplice măsura asta pentru toate liniile de tramvai. Orașele civilizate delimitează linia de tramvai de restul benzilor, tocmai pentru ca tramvaiele, autobuzele și taxiurile  să ajungă în stație la timp. Asta încurajează folosirea transportului în comun și, implicit, reducerea poluării”, susține un ieșean.

Măsura nu este aplicată și mașinilor de BOLD și UBER

Potrivit deciziei Comisiei de Circulație, mașinile de BOLD și UBER nu vor avea acces pe benzile destinate transportului în comun dearece aceștia nu dețin autorizații din parte administrației publice locale, ci doar din partea ARR (Autoritatea Rutieră Română).

Vezi lista completă a măsurilor aprobate este următoarea:

  • Interzicere viraj stânga dinspre intrarea în oraș spre Podu Roș pe șoseaua Nicolina și aplicare marcaje rutiere tip linii diagonale galbene încrucișate cuprinse într-un contur.Atât la intersecția șoseaua Nicolina – aleea Tudor Neculai – strada Hlincea, sensul de mers către Podu Roș, cât și la la intersecția șoseaua Nicolina – aleea Tudor Neculai – strada Hlincea (BRD), sensul de mers către Podu Roș, va fi montat un indicator INTERZIS A VIRA LA STÂNGA. Pentru fluidizarea traficului și pentru a favoriza circulația vehiculelor aflate pe banda de transport în comun implementată, pe șoseaua Nicolina între capăt CUG și Podu Roș vor fi armonizați timpii de semaforizare. De asemenea, pe traseul benzii unice de transport în comun, îndeosebi pe pasajul Nicolina (în zona intersecției cu bretelele de acces care fac legătura cu străzile Libertății și Bradului), vor fi aplicate marcaje de tip linii diagonale galbene încrucișate cuprinse într-un contur, pentru prevenirea blocării intersecțiilor și pentru facilitarea schimbării benzilor de circulație a mijloacelor de transport în comun.
  • Avizare bandă unică pe segmentul de drum cuprins între intersecția șoseaua Nicolina – strada Sălciilor – strada Frumoasa până la intersecția bulevardul Poitiers – șoseaua Nicolina – aleea Tudor Neculai.Avizul se referă numai la segmentul cuprins între intersecția șoseaua Nicolina – strada Sălciilor – strada Frumoasa până la intersecția bulevardul Poitiers – șoseaua Nicolina – aleea Tudor Neculai. Culoarul unic nou înființat va fi destinat numai mijloacelor de transport în comun (autobuze și tramvaie). La intrarea pe culoarul unic va fi aplicată semnalizarea rutieră verticală corespunzătoare, mai exact indicatoarele bandă rezervată circulaţiei autovehiculelor de transport public de persoane și drum obligatoriu pentru categoria de vehicule. totodată, vor fi înlocuite indicatorul ocolire cu indicatorul ocolire la peroanele de îmbarcare a călătorilor, respectiv indicatorul baliză bidirecțională cu indicatorul baliză direcțională care indică ocolirea obstacolului prin dreapta la peroanele de îmbarcare a călătorilor. Pe banda nr. I de circulație a ambelor sensuri de mers de pe întreg tronsonul de drum cuprins între intersecția șoseaua Nicolina – strada Sălciilor – strada Frumoasa până la intersecția bulevardul Poitiers – șoseaua Nicolina – aleea Tudor Neculai vor fi montate indicatoare rutiere OPRIREA INTERZISĂ. Banda nr. I de circulație, pe ambele sensuri de mers a sectorului de drum sus menționat, va fi eliberată de autovehiculele staționate. La intrarea pe culoarul unic va fi aplicat obligatoriu marcaj rutier corespunzător, adică inscripțiile BUS (pentru autobuze) și TRAM (pentru tramvaie). Marcajul rutier transversal de interzicere adaptat cerințelor va fi aplicat atât la intrarea pe culoar, cât și pe traseul tronsonului în baterii succesive. Traseul unic va fi obligatoriu separat fizic de banda de circulație nr. II a ambelor sensuri de mers prin montarea unor elemente auxiliare de semnalizare rutieră. Lângă elementele de separare a culoarului unic, spre banda de circulație nr. II a ambelor sensuri de mers, se va aplica marcaj rutier de tip E (LINIE CONTINUĂ SIMPLĂ). Pentru a acorda prioritate pietonilor și pentru o mai bună vizibilitate a conducătorilor auto asupra pietonilor, pe strada Miroslava marcajul pietonal va fi retras și va fi decalat semaforul pietonal, astfel încât autovehiculele care efectuează viraj dreapta de pe șoseaua Nicolina, să nu fie nevoite să staționeze pe banda nr. I de circulație a șoselei Nicolina.
  • Montare semafor electric la intersecția străzii Vișan cu strada Fermei. Pe strada Vișan la intersecția cu strada Fermei va fi montat un semafor electric rutier tricolor, pe marginea ambelor sensuri de deplasare. Semaforul electric tricolor ce va fi montat pe strada Vișan, sensul de mers către satul Vișan, va fi prevăzut și cu lampă verde intermitent dreapta, către strada Fermei. Corpul de semafor tricolor prevăzut cu lampă suplimentară verde intermitent dreapta către satul Vișan va fi montat la ieșirea de pe strada Fermei în strada Vișan. Semafoarele care vor fi montate vor fi corelate cu semafoarele de pe drumul principal (șoseaua Bucium). Structura fazelor de semaforizare și diagrama vor fi adaptate la frecvența circulației pe cele două artere rutiere. La trecerea de pietoni ce va fi amenajată pe strada Fermei va fi montat un semafor electric bicolor pentru pietoni. Totodată, pe străzile Vișan și Fermei va fi trasat marcaj rutier transversal de oprire.
  • Aplicare marcaje rutiere la trecerea pentru pietoni de pe strada Moara de Vânt, nr. 163B (în dreptul agenției Imperia Imobiliare).

 

Recomandări

Încălzirea ORAȘULUI este asigurată: municipalitatea a cumpărat 75.000 de tone de CĂRBUNE

După mai multe proceduri de achiziție publică, Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru …

One comment

  1. Sunt incurajat sa las masina acasa si sa chem un taxi de la firma prietenilor de la primarie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *