marți , 24 noiembrie 2020 10:24 pm
Iasi booked.net
-1°C

Studenţii şi profesorii de la TUIAŞI reconstruiesc un tun de acum 100 de ani, însă în variantă 3D

Studenţii şi profesorii de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial din cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi vor construi obuziere, replică 3D a celor şase tunuri construite în urmă cu 100 de ani la Atelierele CFR Nicolina.

Prorectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIAŞI), Nicolaie Seghedin, a declarat că în luna iunie va fi organizat un eveniment în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri în cadrul căruia va fi prezentată o monografie dedicată celor care au construit la Iaşi prototipul unui tun care a fost construit la Atelierele CFR Nicolina, scrie agerpres.ro.

^

Potrivit sursei citate, pentru a marca acest eveniment, o replică 3D a obuzierului va fi printată de studenţii şi profesorii de la facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial.

„Plecând de la toate informaţiile pe care le-am găsit, am încercat să reconstituim, să refacem toate aceste realizări ale acelor timpuri. Atunci s-a făcut un prototip care a fost echipat complet. Din păcate, el nu a mai intrat în producţia de serie deoarece tratatul de pace de la finalul Primului Război Mondial interzicea României să mai producă astfel de piese de artilerie. Acel prototip a fost dus la Bucureşti, în Parcul Carol, iar acum se află la Muzeul Militar Regele Ferdinand”, a declarat Nicolae Seghedin.

Potrivit declaraţiilor prorectorului TUIAŞI, la acea vreme construirea unor tunuri reprezenta o mare realizare tehnică.

„Există acest clişeu care spune că Iaşul nu are industrie, că Iaşul nu mai are industrie. Iaşul are industrie şi are o tradiţie industrială pe care nu avem voie să o uităm sau să o lăsăm să moară. Noi trebuie să conservăm aceste lucruri care s-au dobândit în timp. Industria ieşeană din acest moment arată că aceste acumulări în timp dau rezultate. Acum 100 de ani exista un potenţial industrial care permitea să se realizeze astfel de arme complexe, arme de calibru greu care nu se făceau oriunde în lume. Puţină lume ştie că la Iaşi s-a făcut armament. Puţină lume ştie că la Iaşi s-a făcut şi muniţie. Industria ieşeană, aşa cum era atunci, a fost implicată în efortul de război. Ceea ce este foarte important este că Iaşul nu a fost doar un spaţiu pasiv, un spaţiu de refugiu pentru Parlament, Casa Regală, Guvern. Nu, a fost un spaţiu care s-a implicat în mod activ în efortul de război, lucru important pentru moralul trupelor. Acum 100 de ani la Atelierele CFR Nicolina a fost dislocat arsenalul militar şi o parte din artileria grea a României, artilerie care era compusă din diverse piese de artilerie extrase din fortificaţiile României de la acea dată. Erau piese de cetate, piese stabile, dar din cauza progresului tehnologic au fost adaptate cerinţelor acelor vremuri. Realizându-se astfel de piese de artilerie, România avea la acel moment nişte arme compatibile cu cele mai puternice armate din lume de la acel moment, pe un anumit segment”, a declarat Nicolaie Seghedin, prorectorul TUIAŞI.

Conform declaraţiilor acestuia, în România de început secol XX era un număr limitat de piese de artilerie.

Pentru a evoca aceste fapte de istorie, conducerea Universităţii Tehnice din Iaşi va edita o monografie cu ceea ce s-a petrecut în acest domeniu la Iaşi în acei ani. Tot ca un omagiu adus înaintaşilor noştri, profesorii de la TUIAŞI au refăcut obuzierul în mod virtual, deocamdată.

„Am refăcut toate piesele componente în aşa fel încât să avem o imagine mult mai realistă asupra a ceea ce s-a făcut atunci. Aveam material documentar, fotografii, dar nu atât de detaliate încât să se poată vedea toate componentele acestei piese de artilerie. Plecând de la toate informaţiile pe care le-am găsit, am încercat să reconstituim, să refacem toate aceste realizări ale acelor timpuri. Obuzierul va fi reprodus pe imprimanta 3D, vom pune în circulaţie nişte reproduceri la scară. Modelarea în 3D a fost făcută de studenţii noştri şi cadrele didactice de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, de la departamentul de Maşini Unelte şi Scule”, a mai precizat prorectorul TUIAŞI.

reclama adnow

Recomandări

Conducerea UAIC, vizită de lucru la Stațiunea de cercetare de la Potoci

O delegație a conducerii executive a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a efectuat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *