duminică , 16 iunie 2019
Iasi booked.net
-1°C

Studenții de la “Cuza” susțin că rectorul interimar actual, Mihaela Onofrei, ar trebui să reprezinte universitatea

Studenţii de la universitatea unde e rector Tudorel Toader critică Ministerul Educaţiei, susținând că vrea să-i salveze postul actualului ministru al Justiţiei.

Studenţii de la Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi( LS IAŞI) au făcut o analiză juridică a deciziei Ministerului Educaţiei Naţionale de a respinge Carta Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Studenţii consideră că această decizie este “un atac al Guvernului asupra autonomiei academice a instituției de învățământ superior și un act disperat al lui Tudorel Toader, susținut de Rovana Plumb și de alți membri ai coaliției PSD-ALDE, de a-și conserva postul de rector al Universității „Cuza” în eventualitatea unei remanieri guvernamentale”.

Analiza studenţilor de la Iaşi arată că reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că Tudorel Toader este de fapt rectorul în exercițiu al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și că acesta ar fi trebuit să semneze Carta. “Şi să reprezinte instituția în raport cu Ministerul, deși Toader este suspendat din funcția de rector din februarie 2017, de când a preluat postul de ministru”, se arată în analiză.

Studenţii spun că rectorul interimar actual, Mihaela Onofrei, ar trebui să reprezinte universitatea, asta în condiţiile în care Tudorel Toader este suspendat din funcţie.

În aceeaşi analiză, se mai arată că Ministerul Educaţiei Naţionale afirmă în mod fals că proiectul cartei universitare nu ar fi fost în dezbatere publică.

“Originea acestui punct de vedere al Ministerului rezidă în părerea unor cadre didactice apropiate de Tudorel Toader, care consideră, în mod absurd, că inclusiv amendamentele la Cartă ar fi trebuit să facă obiectul dezbaterii publice, nu doar dezbaterii lor în Senatul Universității, sau că cel puțin Comisia de regulamente (care a alcătuit proiectul de Cartă), ar fi trebuit să aibă, în mod abuziv, un drept de veto asupra amendamentelor”, arată studenţii.

Liga Studenţilor din Iaşi arată că MEN nu precizează nici care sunt prevederile Codului de etică care încalcă legislația în vigoare. “Mai precis, Ministerul insinuează, în mod eronat, că membrii Comisiei de Etică ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași nu ar fi competenți să evalueze abaterile rectorului propriei universități, ci această competență ar reveni, repetăm, în mod greșit, doar Comisiei Naționale de Etică a MEN”, se arată în analiză.

“Ministerul (MEN) vrea să elimine posibilitatea ca Toader să fie demis din funcția de rector. Există conflict de compenență între Comisia de Etică și Senat?”, se întreabă studenţii.

Răspunsul lor: “Având în vedere principiile de drept, precum și practica curentă de la universitățile de referință din țară, Liga Studenților (LS IAȘI) consideră că nu există niciun conflict între competența largă a Senatului Universitar, în sensul demiterii rectorului, procedură care poate fi pornită pentru prejudicierea imaginii universității, încălcarea eticii academice sau pentru nerespectarea obligațiilor manageriale (deci pentru mai multe motive), și care reprezintă manifestarea de voință a întregii comunități academice, și competența restrânstă a Comisiei de Etică care poate aplica sancțiunea demiterii din funcție. Sancțiunea Comisiei de Etică și propunerea Senatului de demitere au o natură juridică distinctă, derivând fiecare din raporturi obligaționale diferite”.

“Procedura de demitere a rectorului de către Senat poate fi considerată o procedură specială de demitere, care derogă de la cadrul general al demiterii din funcție a oricărei persoane cu funcție de conducere academică, la propunerea Comisiei de Etică”, mai spun studenţii în analiză.

Liga Studenţilor arată că de fapt Ministerul Educaţiei ar încălca autonomia universitară, garantată prin legea educaţiei, pentru că această lege nu prevedere o procedură expresă de demitere a rectorului, ci lasă stabilirea acestei proceduri la latitudinea Senatului Universitar.

Recomandări

Dezbatere publică pentru alegerea de desemnare a noului rector de la UAIC

În aceste momente, la UAIC, în Sala Senatului, are loc o dezbatere publică pentru alegerea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *