vineri , 29 mai 2020 8:19 pm
Iasi booked.net
-1°C

Statistică: În județul Iași s-a dublat numărul victimelor traficului de persoane

Moldova se afla in topul national al victimelor provenind din traficul de persoane. Anul trecut 48 persoane din judetul Iasi au cazut victime traficantilor, 47 din judetul Bacau, 37 din Galati iar 27 din judetul Botosani.

In acest clasament neonorant, Iasul se afla pe locul 2 in tara dupa judetul Dolj cu 67 cazuri. Cu toate acestea, numarul victimelor din judetul Iasi s-a dublat fata de anul 2018.

Traficul de persoane reprezinta recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.

La nivel national, anul 2019 a cunoscut o creștere a numărului de victime detectate și înregistrate cu 28,8%, de la 497 victime identificate în 2018 la 698.

Persoanele de cetățenie română sunt majoritare, dar intervine un element de noutate în ceea ce privește cetățenia, astfel că au fost identificate și 12 victime cetățeni străini, 10 dintre aceștia fiind minori.

Traficul în scopul exploatării sexuale are o pondere de aproximativ 74,2 % din total, ceea ce explică și creșterea numărului de victime de gen feminin, acesta reprezentând 83% (581) din cifra totală.

Principalele județe de proveniență respectă tendința anilor anteriori, dar în anumite zone numărul victimelor s-a dublat cum s-a intamplat in cazul judetelor Dolj, Iași si Brăila.

Pentru județe precum Iași, Botoșani și Mureș se constată o creștere a indicatorilor, în timp ce, la polul opus se află situate județe precum : Vrancea, Vâlcea, Călărași, unde numărul de victime care provin din aceste județe a scăzut, comparativ cu anul 2018.

Mediul de proveniență al victimelor este echilibrat, 348 victime provenind din mediul rural și 350 din mediul urban și Capitală.

Și în anul 2019 se menține tendința anterioară din sfera recrutării în vederea practicării prostituției și a ofertelor de muncă (intern/extern).

loading...

Recomandări

O nouă ediție a „Pieței verzi de weekend”

Producătorii locali din cadrul Asociației Magazinelor de Proximitate „La Băcănie” revin în zona centrală în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *