STARTUP-urile inovatoare din domeniul sănătății primesc finanțare!

Date:

S-a dat startul înscrierilor în competiţia de startup-uri IT cu proiecte în domeniul sănătăţii EIT Health RIS Innovation Call. Proiectele câştigătoare primesc finanţări totale de până şa 1,5 milioane de euro. În ediţiile anterioare, 6 proiecte din România au fost premiate.

În ultimii doi ani, au fost finanțate câte 6 proiecte din România și Slovenia, 3 din Italia, Portugalia și Croația și câte unul din Estonia, Slovacia, Grecia, Cehia, Letonia și Lituania.

În cadrul competiției, fiecare proiect ales primește finanțare, beneficiază de oportunități de mentorat, matchmaking și acces la rețeaua celor mai importanți jucători în domeniul sănătății din Europa pentru a fi susținuți să-și dezvolte soluțiile inovatoare.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul BUTNARIU a declarat că banii pentru dezvoltarea și ajutorul firmelor sunt necesari și benefici.

Proiectele românești finanțate sunt:

TULLY este un dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) dezvoltat de startup-ul Stressless SRL in Cluj-Napoca. Dupa 3 ani de dezvoltare a prototipurilor Stressless a ajuns la faza de testare pe scară largă, ajustare finală a algoritmului și pregătire pentru lansare, eforturi în care beneficiază de sprijinul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Freshblood HealthTech.

HEAL4LIV – sistem robotizat inovator dedicat îmbunătățirii tratamentului intervențional minim invaziv în cazul unuia dintre cancerele cu cea mai mare rată de mortalitate – cancerul hepatic. Sistemul este dezvoltat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. „Octavian Fodor” și Select It Serv, cu sprijinul Freshblood HealthTech.

Sistemul de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică dezvoltat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, cu sprijinul FreshBlood HealthTech.

Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice în scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achiziționate. Proiectul este coordonat de catre Chifor Research SRL având ca parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Roman de Știință și Tehnologie și este derulat cu sprijinul Freshblood HealthTech.

Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar, dezvoltat pentru a îmbunătăți detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistării tardive, doar 15% dintre pacienții care suferă de cancer pulmonar ajung sa supraviețuiască încă 5 ani de la diagnosticare. Consorțiul din Cluj-Napoca care dezvoltă sistemul, abordează această problemă cu o procedură de testare non-invazivă standardizată. Procedura va folosi analiza imaginii bazată pe ultrasonografia transtoracică (TUS), ajutându-i pe medici să decidă dacă o leziune are un caracter benign sau malign.

 

InnoHealth – sistem robotizat inovator pentru reabilitarea membrelor superioare ale supraviețuitorilor de AVC (accident vascular cerebral). Deficiențele membrelor superioare afectează între jumătate și trei sferturi din supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, iar situația este amplificată de existența unui deficit crescut de personal medical în multe țări europene. Sistemul este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile. Designul modular generează rentabilitate și o întreținere mai ușoară. Sursă:bunadimineataiasi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Investiție importantă în modernizarea infrastructurii rutiere care leagă județele Iași, Neamț și Vaslui

Plenul Consiliului Județean Iași a aprobat, astăzi, în ședință...

Încep lucrărilor de reabilitare termică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 15

Licitația pentru încredințarea lucrărilor la Grădinița cu Program Prelungit...