Starea de alertă ar putea fi prelungită în România

Date:

În şedinţa de ieri, 11 ianuarie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgentă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Confom documentului, starea de urgenţă expira pe data de 13 ianuarie 2021.

Propunerea nu are caracter legal. Concret, aceasta este o simplă recomandare iar cei care vor hotărî efectiv prelungirea stării de alertă sunt cei din Guvern.

Dacă recomandarea celor de la CNSU va fi aprobată, Starea de alertă va fi prelungită pe teritoriul tării. Vorbim despre faptul că începând cu data de 13 ianuarie, România ar putea avea încă 30 de zile de stare de alertă. Totuşi, această propunere are şanse infime de a fi respinsă. Vorbim despre faptul că propunerea este una doar simbolică, iar Guvernul o va accepta.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 11.01.2021, Hotărârea numărul 3.
Prin această Hotărâre se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent.
Atașat aveți Hotărârea CNSU numărul 3 și anexă acestei Hotărâri. se arată în comunicatul celor de la CNSU.

Ultima oară când s-a prelungit starea de alertă pe teritoriul României a fost în 2020, pe 14 decembrie. Tot CNSU a fost organismul care a propus acest lucru. Guvernul de la acea dată au aprobat fără nicio reţinere recomandarea. Ca un factor nou, starea de alertă care va fi adoptată până pe data de 13 ianuarie 2021 are trei noi puncte. Măsurile introduse nu afectează românii în special, potrivit bzi.ro.

Acestea făcând referire la personalul care navighează. Măsurile aduc un câteva clarificări pentru personalul navigant român:

Art.3 – Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021 se completează la art. 3, alin. (2), cu trei noi litere astfel:

g) personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, care prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;

h) personalul navigant maritim şi fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;
i) personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul
internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...