Dezvoltarea strategiei de sănătate precum și creșterea calității serviciilor medicale stau la baza implementării celui mai mare proiect din domeniul sănătății din ultimii ani.
Cu o finanțare de peste 600 milioane de euro, Spitalul Regional de Urgență Iași a primit în data de 25 ianuarie 2023 certificatul de urbanism pentru implementarea rețelelor electrice de medie tensiune.
Autoritățile locale promit că în 2027 Spitalul Regional de Urgență Iași va fi operațional.
Realitatea din teren arată că în cei aproape 7 ani de la demararea proiectului, prea multe realizări nu pot fi observate. Necesitatea implementării proiectului reprezintă un atu pentru administrația locală pentru a oferi promisiuni ieșenilor ce speră la un oraș dezvoltat și un sistem medical decent.
Primăria municipiului Iași a eliberat certificatul de urbanism pentru a devia rețelele electrice de medie tensiune
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a semnat în data de 25 ianuarie 2023 certificatul de urbanism de care DelGaz Grid are nevoie pentru a devia rețelele electrice de medie tensiune în vederea eliberării terenului din zona Moara de Vânt pe care va fi construit Spitalul Regional de Urgență.
Documentul a fost emis în baza unui studiu pe care Primăria municipiului Iași l-a solicitat în anul 2022. Studiul oferă informații concrete despre rețelele de apă și canalizare, energie electrică și gaze naturale, căi de acces și furnizarea infrastructurii de telecomunicații.
Proiectul „Spitalul Regional de Urgență Iași” a fost demarat în anul 2016, iar în toamna anului imediat următor a fost alocat terenul cu o suprafață de 120.000 de metri pătrați, situat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății.
În prezent administrația locală lucrează la stabilirea și determinarea căilor de acces pentru unitatea spitalicească. Căile de acces spre și în interorul spitalului sunt gândite unitar și coerent, bazându-se pe un concept Smart City District, ce îmbină informațiile și tehnologia modernă pentru a crea un areal funcțional cu un sistem medical eficient.
Cea mai mare unitate medicală din regiunea Moldovei va fi gata în 2027
Costul pentru realizarea SRU Iași este de peste 600 milioane de euro. Finanțarea provine din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat. La nivel național, există promisiuni pentru alte două spitale regionale în țară. SRU Iași este cel mai avansat proiect față de cel din Cluj sau Craiova.
Spitalul Regional de Urgență Iași va fi o construcție pe 7 etaje, cu parcare subterană independentă pe două niveluri, iar pe acoperişul clădirii va fi construit un helipad. Unitatea medicală va avea peste 1.500 locuri de parcare, 60 locuri pentru bicilete, locuri de parcare acoperite pentru ambulanțe și stație de autobuz.
SRU va avea 850 de paturi și va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Noul spital va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie.
SRU Iași ar putea deservi întreaga regiune de nord-est a țării. În rezent activitatea medicală este una fragmetată ce se desfășoară în locații multiple fără randament profesional.