sâmbătă , 19 septembrie 2020 12:03 pm
Iasi booked.net
-1°C

Spectacol de stele căzătoare în nopțile care urmează! Nu ratați!

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2019, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele, anunță astro-urseanu.ro.

Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer.

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea apropiată de maxim.

În 2019, maximul se va produce ziua, pe 14 decembrie și pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, rezultă că în nopțile de 13/14 și 14/15 decembrie vom putea vedea stele căzătoare.

Cel mai potrivit este să urmăriți cerul în a doua jumătate a nopții de 13 spre 14 decembrie, până la începutul zilei sau în noaptea următoare.

Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, sanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile

În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. În mod nomal se mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori. Totuși, din cauza Lunii Pline (care se produce pe 13 decembrie) meteorii puțin strălucitori se vor vedea, ceea ce va reduce numărul de meteori vizibili,

Recomandări

„Jumătate de secol de la primul pas pe lună” va fi marcat la Iași

Planetariu Mobil revine la Iași, în perioada 10 – 18 August 2019 cu spectacolul „Jumătate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *