joi , 2 decembrie 2021 9:43 am
Iasi booked.net
-1°C

Şocul post-traumatic îi bântuie pe militarii români care au fost la război în Afganistan sau Irak

Problema militarilor români care au fost în teatrele de operaţii precum Kosovo, Bosnia Herţegovina, Irak sau Afganistan şi care s-a întors cu şoc posttraumatic pare una destul de greu de rezolvat de responsabilii militari. Concret, pe lângă cei peste 180 de soldaţi s-au întors de acolo cu sechele fizice, unele definitive, alte câteva mii au dobândit sindromul denumit de specialiştii NATO Posttraumatic stress disorder and depression (PTSD). 

Potrivit adevarul.ro, Ionuţ Butoi, unul dintre militari români grav răniţi în Afganistan în urma exploziei unei mine, eveniment în urma căruia a rămas paralizat, susţine ca soldaţii atinşi de PTSD se bucură de prea puţină atenţie din partea autorităţilor. Mulţi au sindrom posttraumatic, dar nu se adresează specialiştilor de frică să nu fie daţi afară din sistem Ionuţ Butoi Militar român grav rănit înAfganistan „Numărul militarilor români cu şoc posttraumatic este, după părerea mea, extrem de mare. Marea majoritatea a celor care au fost în teatre de operaţii suferă de aşa ceva. Chiar şi eu am acest sindrom, dar mi s-a spus că îl stăpânesc destul de bine. Există militari care au această suferinţă, dar nu se adresează specialiştilor de frică să nu fie daţi afară din sistem. Oricum pot spune că centrele de recuperare pentru aceşti militari sunt total insuficiente”, a explicat pentru „Adevarul” veteranul Ionuţ Butoi.

Cifrele adevărului   De altfel, existenţa stresului posttraumatic în Armata Română a fost recunoscută de oficialii MApN abia anul trecut când s-a comunicat că 19 militari români suferă de acest sindrom. Numărul acestora este în realitate mult mai mare dacă avem în vedere că, în timp, peste 40.000 de militari români au luptat peste graniţe, iar conform datelor oficiale ale Pentagonului, în funcţie de conflict, un procent între 12 şi 20 la sută din soldaţi sunt atinşi de acest sindrom. Procentul cel mai mic s-a înregistrat în Operaţiunea Iraqi Freedom, iar cel mai mare în timpul Războiului din Golf, misiuni în care au participat şi militari români. Pentru militarii din Afganistan, procentul de îmbolnavire este undeva la mijloc. Drept urmare, un mic calcul ne arată că numărul real al militarilor români suferizi de PTSD este de cel puţin 4.800.

Recomandări

Un student din Suceava a fost găsit spânzurat în camera de cămin

Un student de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a fost găsit spânzurat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *