vineri , 16 aprilie 2021 11:51 am
Iasi booked.net
-1°C

Singurul loc din România unde femeile nu au voie sub nicio formă. Mama Monicăi Gabor și-a pierdut viața în zonă

În România există un loc în care accesul femeilor nu este permis. Mai precis, locul respectiv este singurul loc de pe teritoriul României unde se aplică ”avatonul”. Ce înseamnă avatonul și care este acest loc.

Avatonul este chiar legea care oprește intrarea femeilor pe Sfântul Munte Athos din Grecia. Termenul de ”avaton” vine din limba greacă și înseamnă ”neumblat”.

De altfel, există și în România un anumit loc în care accesul femeilor este strict interzis. Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, care este situată în județul Vâlcea, în localitatea denumită Muereasca. De menționat este că la intrarea în lăcașul sfânt stă scris:

Mănăstirea Frăsinei există de la începutul sec. XVIII. În anul 1710, doi călugări sihaștri vin și ridică aici, cu binecuvîntarea Episcopului Damaschin al Rîmnicului, o bisericuță din lemn cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. În anul 1763 Cîrstea Iovipali cu fratele său Damian și cu fiul celui dintîi, Nicoliță Iovipali, zidesc în locul bisericii din lemn învechită, biserica din zid, care se păstrează pînă azi la cimitirul călugărilor. În jurul ei erau chilii, care azi nu mai sunt. Prin anul 1787-1788, în războiul turcilor cu nemții, schitul este părăsit de călugări, pustiindu-se pînă în anul 1845. (…) În tindă este pictura de la 1848. În anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frăsinei, Episcopul Sf. Calinic, exceptează de la expropiere M-rea Frăsinei. În decursul vremurilor, Mînăstirea Frăsinei a prosperat cu alte clădiri și anexe, așa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Mînăstiri Frăsinei, a pus aici rînduiala de slujbă și trăire religioasă, după tipicul Sf. Munte Athos, în care se include și restricția ca în Sf. Mînăstire Frăsinei să nu intre niciodată femei.”.

În anul 2013, mama surorilor Gabor a sfârșit ucisă de un bolovan care i-a căzut în cap, pe aleea care ducea spre mănăstire

Femeia se afla atunci in excursie si a intrat, fără să vrea, pe aleea care duce spre mănăstire. Câteva minute mai târziu, mama surorilor Gabor a murit după ce un bolovan s-a desprins dintr-o stâncă si i-a căzut in cap. Conform martorilor oculari, femeia a trecut de semnul lăsat de Sfântul Calinic.

Cristina Zenaida, o adolescentă de 15 ani, a dispărut fără urmă în noiembrie 2013, când a mers la Mănăstirea Frăsinei. Nimeni nu mai stie nimic de ea de atunci, dar localnicii sunt convinsi că fata a fost atinsă de blestemul Sfântului Calinic, care le-a interzis femeilor să pătrundă în sfântul lăcaş.

În ce alte locuri din lume femeile sunt interzise

În perioada comunismului, această interdicție a fost ridicată. Aparent, interzicerea femeilor a fost lăsată de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868), cel care ar fi și vizitat mănăstirea în secolul al XIX-lea în calitate de episcop la Râmnicu Vâlcea. El a fost cel care a decis ca femeile să nu aibă acces îm acest loc sfânt, dar și să nu se mănânce niciodată carne la Mănăstirea Frăsinei.

De menționat este că în lume mai există și alte locuri unde femeile sunt interzise din motive religioase. Ele sunt Muntele Athos din Grecia, Muntele Omine din Japonia sau mormintele sacre Haji Ali Dargah Shrine din Mumbai, India.

Recomandări

Drama lui Irinel Columbeanu. Fostul milionar este de nerecunoscut

Irinel Columbeanu trăiește o adevărată dramă. Din milionarul care sfida România a ajuns un personaj …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *