marți , 7 decembrie 2021 9:18 am
Iasi booked.net
-1°C

Sindicaliștii din Penitenciarul Iași către ministrul Justiției: Folosim ilegal deținuții pentru paza penitenciarului, avem mii de ore suplimentare şi zile de concediu de recuperat

Sindicaliştii din Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi i-au trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare deschisă în care spun că în urma vizitelor sale situația din instituție nu s-a îmbunătățit deloc. Unele lucruri chiar s-au înrăutățit.

 

„De-a lungul timpului în Penitenciarul Iaşi s-a investit considerabil, chiar dacă recent a fost nevoie ca deţinuţii din Corpul A să trebuiască să fie mutaţi, pentru că acesta nu mai reprezenta siguranţă. Este nevoie ca aceste investiţii să continue şi penitenciarul să fie adus la standarde europene”, arată Dan Şcarlii, liderul sindicatului din Penitenciarul Iași, în Scrisoarea deschisă adresată lui Tudorel Toade.

„Deşi folosim ilegal deţinuţi pentru paza penitenciarului, avem mii de ore suplimentare şi zile de concediu de recuperat, s-a decis detaşarea unor angajaţi la alt penitenciar, motivat de faptul că prin evacuarea unui număr de deţinuţi raportul deţinuţi – personal s-a modificat. Este nevoie ca detaşările la penitenciarele din zonă să înceteze în favoarea angajării de personal.

Recent, sub patronajul Instituţiei Prefectului, a fost propusă desfiinţarea penitenciarului şi construirea unor parcuri şi parcări în locul acestuia, deşi fondul problemelor din penitenciare este constituit de lipsa de locuri de cazare pentru deţinuţi. În sute de oraşe mari, Viena ori Munchen, sunt două exemple, penitenciarele funcţionează ca orice altă instituţie, fiind serioase avantaje legate de desfăşurarea activităţilor curente.

Ne exprimăm speranţa că situaţia actuală este una trecătoare, chiar dacă va dura câţiva ani până când capacitatea de detenţie va reveni la parametrii anteriori evacuării pomenite, iar personalul penitenciarului nu va mai fi silit să facă naveta în alte localităţi. Asta, evident dacă între timp nu se decide politic vânzarea unităţii. Vă rugăm să vă exprimaţi public opţiunea în ceea ce priveşte viitorul Penitenciarului Iaşi. Dacă este nevoie de un penitenciar modern trebuie ca angajamentul politic în acest sens să fie cât se poate de clar”, mai arată sindicaliștii în scrisoarea adresată ministrului Justiţiei.

Recomandări

Conducerea UAIC, întâlnire cu Secretarul Ambasadei Federației RUSE în România

Vineri, 8 octombrie 2021, doamna Yulia KESARETSKIKH, Secretar II al Ambasadei Federației Ruse în România, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *