luni , 29 noiembrie 2021 2:18 am
Iasi booked.net
-1°C

Simpozionul Național Studențesc „Biserica și satul” are loc la Iași

Simpozionul Național Studențesc „Biserica și satul: cultură și viață religioasă în spațiul românesc”, organizat de Societatea Studenților Teologi din Iași, are loc în aceste zile în capitala Moldovei. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a debutat joi, 17 octombrie 2019, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași și continuă până în această după-amiază, 18 octombrie.

Potrivit doxologia.ro. zeci de studenți din întreaga țară s-au întâlnit în aceste zile în municipiul Iași, pentru a prezenta publicului diferite lucrări legate de viața și spiritualitatea satului românesc. Deschiderea evenimentului a avut loc joi, 17 octombrie 2019, la Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan. Timp de două zile, aproximativ 20 de studenți susțin diferite comunicări științifice legate de activitatea culturală și religioasă a satului.

Prezent la deschiderea simpozionului, părintele Ioan C. Teșu, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a afirmat că acest eveniment trebuie să construiască o comuniune: „Este un lucru minunat să putem activa și să putem participa la aceste manifestări, cu atât mai mult cu cât în urmă cu câțiva ani, un astfel de lucru nu ar fi fost posibil. Dacă ne-am fi întâlnit să vorbim despre credință, eu ca profesor cred că eram la Aiud, iar dumneavoastră mergeați la reeducare la Pitești, momente care au fost evocate anul trecut la manifestările pe care tinerii noștri studenți de la Teologie le-au desfășurat în anul academic trecut. Este un prilej de bucurie cred că pentru fiecare dintre noi, și uitându-mă la dumneavoastră, mă gândesc la o frumoasă vorbă care spune că «un prieten este un străin pe care nu l-am întâlnit». Faptul că astăzi v-ați întâlnit și doriți să permanentizați aceste întâlniri, este o dovadă a spiritului de comuniune în cadrul facultăților de teologie sau în cadrul preocupărilor teologilor români contemporani, deoarece dacă altă dată în spațiul cultural românesc se ridicau mai degrabă ziduri, astăzi suntem în vremea în care trebuie să construim mai multe poduri care să ne lege unii de alții”.

Simpozionul Naţional Studenţesc „Biserica și satul – cultură și viață religioasă în spațiul românesc” este o manifestare ştiinţifică închinată „Anului omagial al Satului Românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), proclamat în 2019 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Activitatea se află la a doua ediție, după ce a debutat în anul 2017 cu tema „Jertfa, o virtute uitată a lumii moderne. De la tinerii de ieri, la tinerii de astăzi” cu ocazia proclamării lui de către Sfântul Sinod drept „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Simpozionul „Biserica și satul” îşi propune să ofere studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în teologie, dar şi celor în alte discipline (istorie, litere, drept etc.) oportunitatea de a prezenta lucrări originale pe o tematică diversă.

Recomandări

Prinși după ce au furat burlanele de cupru ale unei biserici

La data de 22 octombrie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Galați au identificat 2 bărbați, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *