Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici. Ce nu e bine să faci în niciun caz astăzi, 9 martie 2025. Se crede că se poate atrage ghinionul pe tot parcursul anului. Există câteva ritualuri pe care credincioșii le respectă în fiecare an.
În fiecare an, pe data de 9 martie, românii îi cinstesc pe Sfinții 40 de Mucenici, o sărbătoare cu o semnificație religioasă profundă, dar și cu numeroase tradiții populare. Nu putem să nu aducem în discuție faptul că această zi simbolizează, de asemenea, începutul anului agricol tradițional.
Cei 40 de Mucenici au fost soldați creștini, de origine greacă, romană și armeană, membri ai Legiunii a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia erau Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Ce nu e bine să faci pe 9 martie
Conform tradiției, pe 9 martie nu se spală, nu se muncește și nu se calcă, deoarece se spune că persoanele care nu respectă aceste interdicții vor avea 40 de zile de boală. De asemenea, nu este bine să se dea bani cu împrumut. Oamenii nu trebuie să se certe pentru că ar putea atrage ghinionul în viața lor.
În unele regiuni se aprind focuri ritualice pentru a alunga frigul, dar și pentru a purifica gospodăriile. Cu atât mai mult, există obiceiul ca femeile să bată pământul cu ciomege și să rostească descântece pentru a aduce căldura și fertilitatea solului. Un alt obicei răspândit este consumul a 40 sau 44 de pahare de vin. Se crede că vinul băut în această zi simbolizează sângele Mucenicilor și le oferă sănătate și putere de muncă pentru anul agricol ce începe.