luni , 16 decembrie 2019 1:03 am
Iasi booked.net
-1°C

Serviciile de salubritate i-ar putea costa dublu pe ieşeni

În acest moment, tariful la salubritate este aproape 9 lei/lună. În situația în care nu este atins pragul de reciclare de 50% impus de Uniunea Europeană, tarifele la salubritate s-ar putea dubla, pentru plata taxei de mediu impusă de Bruxelles, drept penalizare.

La nivelul Iașului, avem 5% rată de reciclare, mult prea puţin pentru un oraş de mărimea Iaşului. Iar cifra ar fi fost mult mai mică dacă Salubris nu ar fi introdus acele containere capsulate, lucru care a dublat nivelul de reciclare faţă de 2018, când era puţin peste 2 procente.

Pentru cei de la blocuri ne gândim şi la alte soluţii. Investiţiile pe care le-am făcut în platformele de colectare şi pe care le-am dus în cartiere nu prea au dat roade. Sper ca, în timp, locatarii de la bloc să se adapteze la noile condiţii de depozitare. Acum ne gândim să facem o colectare dinamică. Astfel, dacă cei de pe o scară de bloc sau un bloc îşi găsesc un spaţiu, eu le pot duce acolo o platformă capsulată, cu carduri de acces, în aşa fel încât doar locatarii din acel bloc să poată intra acolo. La un moment dat, va trebui să implementăm conceptul Plăteşti cât arunci. Anul viitor va fi o altă abordare a tarifului de salubritate. Cel care produce mult gunoi menajer pe care nu-l vrea să sorteze va trebui să plătească mai mult. Noi încercăm să-i aducem cetăţeanului confortul necesar, să îl facem să înţeleagă că tot ceea ce facem este spre binele lui”, a declarat directorul Salubris SA.

În situația în care se va aplica taxa de mediu pentru neatingerea ţintelor impuse de la Bruxelles, preţul la salubritate s-ar putea dubla, pentru a se putea plăti penalizarea, fiind greu de  crezut că într-un an şi jumătate simţul civic al ieşenilor va creşe cu 45%! Cu toate acestea, primarul Iaşului speră într-o schimbare de atitudine la nivelul cetăţenilor: „Ţinta de 50% până în 2020 mi se pare foarte sus din punctul meu de vedere, având în vedere compoziţia deşeurilor din România. E o provocare foarte mare pentru noi ieşenii şi pentru toată România”, a declarat Mihai Chirica.

Recomandări

O nouă taxă de înmatriculare pentru maşinile care poluează este anunțată de Guvern

O nouă taxă de primă înmatriculare este pregătită de noul Guvern. Premierul Ludovic Orban a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *