joi , 20 ianuarie 2022 7:43 pm
Iasi booked.net
-1°C

Şerban Nicolae: E de discutat serios despre suspendare, dacă Iohannis refuză revocarea şefei DNA

Senatorul PSD Şerban Nicolae pune pe masă opţiunea suspendării lui Klaus Iohannis în cazul în care preşedintele ar refuza să o revoce pe şefa DNA.

 

În cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va refuza să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, se poate vorbi serios despre o suspendare a şefului statului, din cauza încălcării unei decizii a CCR, a declarat miercuri, pentru Mediafax, senatorul PSD Şerban Nicolae.

„E de discutat foarte serios de data aceasta pentru că practic, în mod evident, preşedintele României refuză obligativitatea unei decizii a Curţii Constituţionale şi refuză supremaţia Constituţiei. La acest lucru se referă textul din Constituţie care vorbeşte de încălcări grave ale Legii fundamentale. În caz de încălcări grave ale Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat şi se organizează referendum pentru demitere. În mod evident, dacă preşedintele României comite un asemenea gest de sfidare a unei decizii a CCR, a pune sub semnul întrebării autoritatea CCR şi practic de negare a supremaţiei Constituţiei şi a obligativităţii normele, înseamnă că domnul Iohannis nu mai e preşedintele României de facto şi nu ne mai rămâne decât să stabilim acest lucru”, a afirmat Şerban Nicolae.

Senatorul a precizat însă că se îndoieşte că preşedintele Iohannis nu va ţine cont de decizia Curţii Constituţionale.

„Practic o persoană care încalcă cu bună ştiinţă Constituţia nu poate să fie apărătorul Constituţiei şi cel care veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice. E clar că lucrurile acestea trebuie să revină în sarcina unei alte persoane care să îndeplinească funcţia de preşedinte al României. Dar mă îndoiesc. N-aş vrea să merg cu speculaţiile atât de departe. Nu cred că domnul Iohannis se va agăţa de funcţia de preşedinte chiar în contra Constituţiei. Nici mie nu mi-a convenit nişte decizii ale CCR, dar asta nu înseamnă că mi-aş permite vreodată, din postura de deţinător al unei funcţii publice, să sfidez CCR, Constituţia şi deciziile date de Curte”, a completat Nicolae.

Recomandări

UAIC face demersuri pentru înființarea unei Extensiuni la Orhei

O delegație a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), reprezentată de prof. univ dr.  …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *