joi , 27 ianuarie 2022 9:13 pm
Iasi booked.net
-1°C

Șeful DNA se plânge de lipsă de PROCURORI: De vină e contrareforma din Justiție și Curtea Constituțională

Șeful DNA, Crin Nicu Bologa, susține că instituția pe care o conduce are un deficit de personal destul de mare.

„Aici avem o mare problemă. De exemplu în luna septembrie aveam schema de personal ocupată la procurori în proporție de 69%. Am reușit să mai aducem 17 procurori. În prezent avem schima de personal ocupată la procurori în proporție de 77%. Comparativ de exemplu cu până în perioada 2017-2018 când era peste 90%”, a spus Bologa la Radio România Actualități.

 

Întrebat dacă există o reticență a procurorilor de a veni să lucreze la DNA, Bologa a răspuns:

Nu, s-au schimbat legile Justiției. În perioada 2017-2019, așa numita reformă care de fapt a fost o contra-reformă în justiție, a făcut ca procedura de selectare a acestor procurori să nu mai aparțină DNA, este o procedură greoaie, aparține CSM, mă refer la procurorii cu funcție de execuție, nu la cei cu funcție de conducere.

De asemenea, dacă în 2019 vechimea necesară pentru a ajunge în DNA a unui procuror era de 6 ani, în prezent și ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, această vechime este de 12 ani, deci bazinul de selecție s-a redus foarte mult”, a spus Crin-Nicu Bologa.

Context

DNA și DIICOT  avertizau în vară că se confruntă cu un deficit de personal de peste 40%. Reducerea vechimii de la 10 la 7 ani pentru accederea într-un post de procuror DNA şi DIICOT este un demers legislativ necesar, se arată într-un memoriu semnat de cele două instituții.

Recomandări

DNA l-a trimis în judecată pe OSPĂTARUL pus de PNL șef la ABA Siret

DNA a anunțat joi că i-a trimis în judecată pe șefii de la Apele Române …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *