marți , 11 august 2020 9:06 am
Iasi booked.net
-1°C

Ședință între edilii din județ și reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții

Perspectivele dezvoltării municipiului și județului Iași cu ajutorul investițiilor guvernamentale au fost discutate luni, 27 iulie 2020, în cadrul evenimentului „Investim în Iași: e timpul pentru dezvoltare!”, o sesiune de informare pentru primarii din județ organizată la sediul Prefecturii la care au participat primarul Mihai Chirica, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, Mihail Veștea, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, și prefectul județului Iași, Marian Grigoraș.
De asemenea, la întâlnirea cu primarii au fost prezenți și reprezentanți al Companiei Naționale de Investiții care le-au furnizat acestora informații legate de proiectele aflate în derulare sau noi oportunități de finanțare viitoare. La finalul întâlnirii de la Prefectură, oficialii au susținut o conferință de presă.
Este a doua sesiune pe care Prefectura o organizează în vederea aducerii la cunoștința autorităților locale a proiectelor importante pe care Guvernul României le înaintează pentru Iași și pentru Regiunea de Nord Est. Prin astfel de întâlniri se urmăresc două scopuri. În primul rând, fiecare autoritate locală să fie informată, să își poată structura energiile de lucru și colectivele de specialiști încât să-și poată organiza proiectele din timp pentru a putea atrage aceste finanțări. În al doilea rând, este vorba de deschiderea arătată de minister și care dă încredere primarilor, indiferent de culoarea lor politică. Iașul a reușit în ultima perioadă să atragă atenția multor orașe din România asupra faptului că se poate. Nu am fost beneficiarul cel mai solid al programelor de dezvoltare locală, dar asta n-a făcut altceva decât să ne mobilizeze și mai mult, în sensul că fondurile europene atrase au înlocuit necesarul de finanțare, noi ajungând la 278 de milioane de euro pentru care am semnat diverse proiecte de investiții, asta cu sprijinul partenerilor noștri pe care i-am regăsit de fiecare dată la Ministerul Lucrărilor Publice. De data aceasta, și prin inițiativa avută de partenerul meu, ministrul Costel Alexe, încercăm să aducem dezvoltarea în municipiu și județ folosindu-ne de toate pârghiile la care putem apela la Guvernul României, inclusiv prin Compania Națională de Investiții.”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În context, edilul a subliniat faptul că municipiul și județul Iași, ca și întreaga regiune a Moldovei au nevoie de o bază sportivă regională construită la Iași.
Am transmis primarilor că, în ceea ce privește proiectele derulate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației nu sunt probleme de finanțare, în acest an fiind deja decontate, la nivelul județului Iași, sume în valoare totală de 200 de milioane de lei Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2. De asemenea, în județul Iași, Compania Națională de Investiții are 14 programe în derulare în valoare de 86 de milioane de lei, în curs de contractare fiind 25 de obiective cu o valoare de 151 de milioane de lei. Apreciez foarte mult Iașul, un centru universitar de tradiție, care atrage tot mai mulți oameni și tot mai mulți investitori.”, a spus, la rândul său, Mihail Veștea.
Este timpul ca Iașul și comunitățile din jurul nostru să recupereze acest decalaj dintre estul și vestul țării. Până la alegerile locale, dar și după, vom aduce reprezentanții Guvernului României la Iași. Mă bucură că am reușit să avem cea mai mare decontare din Moldova pe proiectele PNDL, că avem cele mai multe ordine de ministru semnate la Compania Națională de Investiții, iar acest lucru va continua. Având în vedere că vom fi primul județ care va atinge 1.000.000 de locuitori, iar municipiul Iași va avea 500.000 de locuitori, este firesc să avem servicii publice de calitate în municipiu, zona metropolitană și județ.”, a declarat ministrul Costel Alexe.
De altfel, ministrul Costel Alexe a afirmat că va fi înființat un tren metropolitan care să deservească interesele comunităților municipiului Iași, Valea Lupului, Lețcani, Miroslava, Tomești și Holboca.
Referindu-se la proiectul construirii bazinului olimpic din zona Tudor Vladimirescu, primarul Mihai Chirica a arătat că acest obiectiv se află în proprietatea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În momentul în care Guvernul va emite o hotărâre de trecere a bazinului în proprietatea Municipiului Iași, obiectul va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții.
De asemenea, primarul Mihai Chirica a anunțat că proiectul șoselei de centură, care face legătura între Uricani, Miroslava, bulevardul Poitiers și strada Trei Fântâni este finanțat în momentul de față de către Ministerul Transporturilor, fiind în faza de licitație publică.
După întâlnirea de la Prefectură, primarul Mihai Chirica, ministrul Costel Alexe și secretarul de stat Mihail Veștea au vizitat Creșa nr. 1 (unde sunt în desfășurare lucrări de consolidare, modernizare și extindere cu fonduri prin PNDL) și șantierul de modernizare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, unde lucrările sunt finanțate cu fonduri europene.

Recomandări

Conferință de presă pe subiectul educației, astăzi la Cotroceni

Conferință de presă cu tema centrală – Educația. Președintele Klaus Iohannis va susține miercuri, începând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *