marți , 30 noiembrie 2021 6:38 pm
Iasi booked.net
-1°C

Seceta, inamicul culturilor și a agricultorilor

Ogoarele cu grau, cele mai afectate de seceta.  Prezent la Iasi, ministrul Agriculturii Nechita-Adrian Oros, a spus care sunt cele mai afectate zone din tara, dar si care sunt culturile  “lovite” de seceta.

Ministrul a promis  despagubiri si subventii pentru agriculori. Odata cu sectorul agricol, a suferit modificari si cel zootehnic, fermierilor fiindu-le promise compensari.

Iarna calduroasa si seceta ce a urmat  a venit ca o boala peste toti agricultorii.  Regiunile Moldova, Dobrogea si Oltenia  sunt afectate in mai mult de 30 %.  Insa ministrul agriculturii, in cadrul unei vizite in Iasi a asigurat fermierii de despagubiri,

Nechita- Adrian Oros – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale:

“Din nefericire, suprafata afectata este aproape de 1,2 milioane ha din cele 2,9 milioane ha insamantate in toamna anului trecut. Dobrogea, Sudul Moldovei si o buna parte a Olteniei sunt afectate intr-un grad mai mare de 30% . Sunt zone in care culturile au fost compromise 100%“.

De asemenea, din cauza secetei  persitente de la nivelul intregii regiuni, cerealele au avut de suferit. Culturile de grau, floarea- soarelui, porumb si rapita sunt cele mai afectate. La rectificarea bugetara s-au  alocat aproape 3,50 miliarde de lei, bani din care se vor achita avansurile pentru subventiile din aceasta toamna.

Ministrul le mai face o supriza fermierilor,  iar primii bani din subventii vor intra inainte cu o luna fata de termenul propus. Astfel, incepand cu 16 septembrie vor fi transmisi primii bani in conturile beneficiarilor.

Nechita-Adrian Oros – ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale: “Cuantumul acelor despagubiri, aproximativ aproximativ 200 de Euro pe hectar, diferentele sunt foarte mici in agricultura, iar aici ma refer la grau, ovaz, orz, orzoaica, ovaz, practice tot ce s-a semanat in toama. 80% din suprafata fiind, sigur, insamanta cu grau“.

Si cum era firesc, odata cu daramarea sectorulu agricol, este lovit si cel zootehnic, prin cantitatile insuficiente de furaje. De asemena, acesta a fost afectat atat de seceta cat si de pandemiei. Ministrul agriculturii spune ca loviturile in sectorul zootehnic, vin si din partea HoReCa, sector ce a fost inchis.

Recomandări

Opinia Ministrului Sănătății despre vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat ieri, că, după părerea ei, statul nu ar trebui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *