Șase spectacole de teatru vor fi jucate, săptămâna aceasta, pe scena Ateneului Național din Iași

0
190

Programul spectacolelor de la Ateneul Național din Iași continuă cu piese de teatru remarcabile, pe înțelesul tuturor. Actorii vor interpreta roluri din spectacolele „O noapte furtunoasă”, „Căsătorie în doi”, „Cerere în căsătorie”, „Steaua fără nume”, „Peter Pan” și „Aventuri cu… Dl. Goe”. Biletele se pot achiziționa online, de pe www.ateneuiasi.ro, sau de la casieria instituției ieșene.

 Program spectacole:

5 noiembrie 2019, ora 19.00 – „O noapte furtunoasă” (regia Bogdan Ulmu);

7 noiembrie 2019, ora 19.00 – „Căsătorie în doi” (regia Andrei Ciobanu);

9 noiembrie 2019, ora 11.00 –  „Aventuri cu… Dl. Goe” (regia Iulian Ioan Sandu);

9 noiembrie 2019, ora 19.00 – „Cerere în căsătorie” (regia Radu Ghilaș);

10 noiembrie 2019, ora 11.00 – „Peter Pan” (regia Iulian Sandu);

10 noiembrie 2019, ora 19.00 – „Steaua fără nume” (regia Andrei Ciobanu).

 

„O noapte furtunoasă” (regia Bogdan Ulmu)

„«O noapte furtunoasă» – un titlu foarte cunoscut, un text montat atât de des, dar care totuși reușește să surprindă și să umple sălile teatrelor. Dincolo de apanajul colorat și pestriț al personajelor, spectacolul, în regia regretatului Prof. Univ. Dr. Bogdan Ulmu, surprinde cu dibăcie decrepitudinea mahalalelor bucureștene. Caragiale, în contextul teatral actual, se află la granița dintre «inovație și aberație». Inovația regizorală implică o bună cunoaștere și un studiu aprofundat a operei caragialene, dar mai ales o sclipire de geniu. Iar, montarea regizorului Bogdan Ulmu abundă în inovații. Cât noroc că acest text a «încăput», din nou, pe mâinile regretatului domn Bogdan Ulmu. Cu siguranță, montarea sa, plină de surprize, va genera opinii «furtunoase»”, precizează actrița Erica Moldovan.

 

Distribuţie: Erica Moldovan – Veta, Codrin Dănilă – Jupân Dumitrache, Dumitru Florescu – Chiriac, Gelu Ciobotaru – Nae Ipingescu, Alexandra Paftală – Zița, Daniel Onoae – Spiridon, Dragoș Maftei – Rică Venturiano, Ionuț Gînju – Ghiță Țircădău.

Preț bilet: 20 lei.

 

„Căsătorie în doi” (regia Andrei Ciobanu)

Actrița Ana Hegyi și regizorul Andrei Ciobanu, cei doi protagoniști ai spectacolului „Căsătorie în doi”, vă invită să savurați o SuperExtraMegaComedie!

„O comedie despre doi oameni comuni şi banali, un el şi o ea, nici prea-prea, nici foarte-foarte, o parodie a mariajului tradiţional şi a vieţii în doi. El, un tânăr achizitor, care iubeşte literatura încă de când era mic adolescent, iar ea, o tânără casieriţă la alimentara din localitate, care a văzut fericirea doar în filme şi în satul natal. Cei doi se cunosc pe peronul gării, se plac şi… începe Căsătorie în…doi”, declară regizorul Andrei Ciobanu.

Preț bilet: 15 lei.

 

„Aventuri cu… Dl. Goe” (regia Iulian Ioan Sandu)

Cine nu a auzit de domnul Goe? Personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scriitor I.L.Caragiale, vine la Ateneu!

„Un geniu al comicului, Caragiale reflectă în cel mai fidel mod, în contextul actual, realități legate de incultură, caractere și educație, desavârșind teatrul de satiră socială.

În an centenar, Ion Luca Caragiale ne provoacă sa medităm asupra comicului, să descoperim printre hototele de râs, tristețea eternelor probleme comportamentale și, mai mult, ne provoacă să fim mai buni, oferind adevărate lecții de viață, atât de vii și de actuale.

Universul lui Caragiale este, de fapt, un spectacol etern, ce punctează cu umor defectele societății noastre, cu scopul de a le îndrepta, imaginația fiind cheia ce deschide un univers nemaivăzut”, spune Iulian Sandu, regizor.

 

Regia: Iulian Ioan Sandu

Adaptare text: Izabela Oancea

Muzica: Sorin Oancea

Distribuție: Alexandra Macovei (Dl. Goe), Alexandra Paftală (Mamița), Ana Hegyi (Mam Mare), Dumitru Florescu (Georgescu/Profesorul), Cezara Fantu (Țaca/Anibal), Daniel Onoae (Lefter Popescu/Otopeanu), Codrin Dănilă (Controlorul/ elevul).

Preț bilet: 15 lei.

 

„Cerere în căsătorie” (regia Radu Ghilaș)

„Vodevilul «Cerere în căsătorie», de A.P. Cehov, poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degrabă pragmatic, material. Până la semnătură și «da» avem, mai întai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție, bineînțeles, «zestrea», Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare. Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvăluind un mariaj politic, păstrând laitmotivul – «zestrea», un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu aparține niciunuia dintre personaje, și cu toate astea, provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se încheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimțit.

Care este, de fapt, miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care, de această dată, sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din întrebările ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea vieții”, spune regizorul Radu Ghilaș.

 

Distribuția: Stepan Stepanovici Chubukov – Emil Coșeru, Natalia Stepanovna – Cezara Fantu, Ivan Vasilievici Lomov – Codrin Dănilă, Otkatai – Diana Bucur, Ugadai – Ștefana Mihai.

Regie – Radu Ghilaș

Scenografie – Cătălin Târziu

Coregrafie – Lorette Enache

Aranjament muzical – Dragoș Cohal

Preț bilet: 20 lei.

 

„Peter Pan” (Iulian Ioan Sandu)

„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait”, afirmă Iulian Sandu, regizorul spectacolului.

Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic-Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura, dar îi va ajuta să se salveze.

 

Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Gelu Ciobotaru, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Eduard Onu.

Muzica: Laurențiu Profeta

Libretist: Eugen Rotaru

Aranjament muzical: Flavius Mogoșan

Voce Mama – Angelica Solomon, Voce Peter Pan – Alexandru Solomon, Voce Tata – Iulian Ioan Sandu, Voce Wendy – Maria Rădean, Voce Crocodil – Raluca Zaharia. Voci copiii din Țara de Nicăieri: Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș.

Preț bilet: 20 lei.

 

„Steaua fără nume” (regia Andrei Ciobanu)

„Steaua fără nume”, un spectacol în care comedia se împletește cu drama, recomandat cu căldură tuturor celor care vor să viseze și să evadeze din cotidian

„«Steaua fără nume» e o savuroasă comedie romantică plină de emoție, sensibilitate, lirism, empatie și, nu în ultimul rând, umor. Acțiunea se desfășoară în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, un timp plin de bonomia și parfumul specifice epocii. O gară dintr-un târg cenușiu de provincie – acesta este locul, aparent banal, în care se întâlnesc cele două personaje: timidul și visătorul profesor Miroiu și Mona, o fată frumoasă captivă a confortului lejer obținut. Dar, ce se va întâmpla în noaptea specială care va urma și va schimba, pentru totdeauna, destinul celor doi. Bărbatul, care își imagina o lume de o frumusețe infinită, își vede materializat visul, iar, femeia fără nicio adevărată pasiune, prinsă într-o lume a bogației materiale, se descoperă, în sfârșit, pe sine. Se va îndrăgosti Mona? S-ar putea. Se va (re)descoperi Mona? Cu sigurață. Dar dimineață va disipa magia nopții și va aduce un personaj-cheie. Apariția lui Grig va obliga personajul central al piesei să penduleze între tentația visului și cea a luxului. Ce decizie va lua Mona?!

Un spectacol în care comedia se împletește cu drama, vi-l recomand cu căldură tuturor celor care vreți să visați și să evadați din cotidian!”, spune regizorul spectacolului, Andrei Ciobanu.

Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu

Scenografie: Cătălin Târziu

Compoziție muzicală: Dan Spînu

Light design: Lucian Țurcanu

Distribuție: Bogdan Matei – Marin Miroiu, Cezara Fantu – Mona, Codrin Dănilă – Radu Udrea, Ana Hegyi – Domnișoara Cucu, Daniel Onoae – Grig, Andrei Ciobanu– Șeful de gară, Gelu Ciobotaru – Ichim, Alexandra Paftala – Eleva.

Preț bilet: 20 lei.

 Mai multe detalii pe:

Pagina de FB: https://www.facebook.com/AteneulNationalIasi/

Site web: www.ateneuiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.