joi , 2 decembrie 2021 10:12 am
Iasi booked.net
-1°C

Șase persoane trimise în judecată în cazul angajărilor de la ABA Prut Bârlad

Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) ‘Prut-Bârlad’, Petru Avram, dar şi primarul comunei Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava, Virgil Saghin, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar privind angajarea fictivă a două persoane, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de DNA.

Potrivit sursei citate, atât directorul ABA ‘Prut-Bârlad’, cât şi primarul din Vatra Moldoviţei au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunii de ‘abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit’.

De asemenea, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în acelaşi dosar a viceprimarului din Vatra Moldoviţei, Gabriel Niga, şi a secretarului comunei, Ana Boca, acuzaţi de abuz în serviciu şi, respectiv, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, dar şi a două persoane fizice care au beneficiat de angajarea ilegală atât în Primăria Vatra Moldoviţei, cât şi la ABA ‘Prut-Bârlad’.

Procurorii au stabilit că ‘Saghin Virgil, Niga Gabriel şi Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpaţii Meţler Stelian (consilier IA la Compartimentul Protecţia mediului din cadrul aparatului de specialitate al primarului) şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului)’.

‘Angajările la Primăria Vatra Moldoviţei, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meţler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale şi superficiale, lipsite de conţinut şi fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA ‘Prut-Bârlad’. Pe lângă caracterul formal şi fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc)’, se afirmă în rechizitoriul DNA.

Ulterior, la câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie şi 22 decembrie 2020, Virgil Saghin, Gabriel Niga şi Ana Boca ar fi aprobat detaşarea lui Stelian Meţler şi a Elenei Simona Burlacu la ABA ‘Prut-Bârlad’.

‘Aceste detaşări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) ‘Prut-Bârlad’, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaţi pe posturi de ingineri, deşi aceştia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv. Prin aceste demersuri, cei doi ‘ingineri’ ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler Stelian – 46.968 lei şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)’, se mai arată în comunicatul DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea de măsuri asiguratorii pe bunurile persoanelor trimise în judecată.

De asemenea, DNA face precizarea că, până în acest moment, conducerea ABA ‘Prut-Bârlad’ nu s-a constituit parte civilă, iar Primăria comunei Vatra Moldoviţei a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Recomandări

Autorități din cinci județe ale MOLDOVEI au discutat ASTĂZI despre Managementul Riscului la Inundații pentru perioada 2021-2027

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a organizat o întâlnire online de prezentare a proiectului ”Întărirea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *