miercuri , 3 iunie 2020 2:21 am
Iasi booked.net
-1°C

S-au stabilizat prețurile, după un an de scumpiri în lanţ

Potrivit Institutului de Statistică, prețurile s-au stabilizat. Se întâmplă după ce, timp de un an, am fost fruntași ai scumpirilor, în Europa.

Potrivit datelor înregistrate, veniturile unei familii au crescut cu 17 %, dar şi cheltuielile au crescut cu 15%. Consumăm mai mult, şi asta alimentează economia. Comisia Europeană, a anunţat ieri, că România va avea şi anul acesta, o creştere economică, similară cu cea din anul 2018.

Dacă veniturile familiei dumneavoastră sunt de 4.500 de lei, atunci lunar dați 780 de lei pe mâncare, adică mai mult cu 50 de lei faţă de anul trecut, pe tutun şi alcool – 190 de lei, cu 20 de lei în plus, iar pentru haine şi facturi – 160, respectiv 430 de lei pe lună, cam cu 30 de lei în plus. Taxele și impozitele către stat au avut creșteri uriașe – 316 lei în plus la taxe, impozite, contribuţii, adică 1280 de lei în total.

Principalul motor de creştere este consumul, lucru cert, iar statul mizeză mult pe acest lucru.

Scumpiri avem însă în continuare, mai ales la produsele şi serviciile cumpărate cu regularitate. În jumătatea de an care a trecut cartofii sunt cu 37% mai scumpi. Fructele au şi ele preţuri încă mari, iar combustibilii, apa, salubritatea şi telefonia la fel.

Vestea bună vine de la BNR, Mugur Isărescu informându-ne că Inflaţia este în scădere: “Deci a coborât sub 4%. Noi am prognosticat, să zic aşa, cu date din piaţă această evoluţie. Şi probabil că după un an agricol bun este posibil ca şi sfârşitul de an să arate altceva decât am prognozat în primăvara”, a spus guvernatorul BNR.

România a avut până luna trecută cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană, timp de aproape un an, potrivit Eurostat.

loading...

Recomandări

Ce spun medicii despre utilizarea Ibuprofren în contextul Covid 19

Mii de persoane cu boli cronice care utilizează antiinflamatoare nesteroidiene în tratamentul zilnic s-au văzut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *