miercuri , 8 decembrie 2021 2:53 am
Iasi booked.net
-1°C

S-a schimbat profilul pacienţilor cu coronavirus! 50% au sub 50 de ani!

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ, a declarat astăzi că s-a schimbat profilul pacienţilor infectaţi cu coronavirus şi că peste 50% dintre persoanele infectate cu coronavirus şi internate în unitatea sanitară au vârsta de până la 50 de ani.

„Cred eu că profilul pacientului s-a schimbat într-o oarecare măsură. Dacă în primele două săptămâni am avut pacienţi cu forme uşoare sau medii, în prezent am constatat că apar disfuncţii respiratorii. Din fericire, nu la mulţi sunt forme grave, dar sunt tot mai mulţi indiferent de vârstă. Sunt două ipoteze: fie un agent infecţios trecând de la individ la individ îşi modifică patogenia, adică capacitatea de a agresa organismul, şi sperăm că nu devine mai agresiv. Pe de altă parte, ar putea fi vorba strict de terenul pacientului, adică despre comorbidităţi, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două trei săptămâni”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit acesteia, sunt mulţi tineri infectaţi cu coronavirus, dar doi dintre ei au forme grave, informează newsmaker.ro.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi că susţine că sunt ocupate aproape jumătate din cele 210 locuri de cazare ale unităţii medicale.

„La Boli Infecţioase la Iaşi mai avem locuri libere pentru a primi pacienţi. Din fericire mai avem 100 de locuri. La maxim se lucrează compartimentul de Terapie Intensivă, unde nu mai sunt locuri. Pacienţii gravi, infectaţi (cu coronavirus – n.r.), vor merge conform protocolului către Spitalul de Neurochirurgie. Acolo sunt 16 paturi destinate acestor pacienţi”, a declarat presei dr. Carmen Dorobăţ.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi a declarat că până acum au fost internate persoane de pe tot teritoriul Moldovei care au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus, cel mai tânăr pacient fiind un copil în vârstă de un an şi jumătate care a fost adus din Bacău.

„La un moment dat nu vom putea absorbi ca şi spital regional toţi pacienţii din cele şase judeţe de pe teritoriul Moldovei. Evident din judeţul Suceava sunt foarte mulţi. Avem din judeţul Neamţ, judeţul Bacău şi judeţul Iaşi, dar mai puţini. Am atras atenţia că exact în pasul următor de care am discutat, secţiile de boli infecţioase din spitalele judeţene sau spitalele judeţene sau direcţiile de sănătate publică să managerieze acest aspect fiecare în judeţul lui”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ.

Ea a adăugat că speră ca testele pentru depistarea coronavirusului să fie suficiente pentru câteva zile.

Recomandări

Înaltpreasfințitul Teofan, rugăciune în saloanele pacienților COVID

Sfântul Maslu la Spitalul de Boli Infecțioase Iași Astazi, Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf.Parascheva” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *