Românii dintr-o fermă de sparanghel din Germania, amenințări teribile: „Îți găsești familia din țară în scaun cu rotile”

Date:

Românii dintr-o fermă de sparanghel din Germania s-au revoltat și s-a ajuns amenințări teribile: „Îți găsești familia din țară în scaun cu rotile”. Fermierul care i-a angajat și i-a adus din România a povestit totul.

O fermă germană de sparanghel din apropiere de Darmstadt, condusă de Anja Hamm, soțul și unchiul ei, trece printr-o situație gravă generată de muncitorii sezonieri români pe care i-a adus în urmă cu câteva săptămâni. De obicei veneau 100 de sezonieri din Europa de Est, majoritatea români, dar anul acesta sezonul de recoltare a început cu muncitori germani, din cauza restricțiilor de coronavirus, scrie faz.net. Aceștia însă nu știau să folosească cuțitul la recoltat. Apoi, au venit primii români și a crescut cantitățile recoltate, inclusiv de căpșuni.

Totul a decurs bine trei săptămâni. „Dar acum e o mizerie!„, se plânge femeia de 34 de ani. La scurt timp după încheierea carantinei impuse în mod legal, unii dintre lucrătorii sezonieri au început să nu țină cont de instrucțiuni: au recoltat căpșuni verzi. Nu se vând și nu se mai coc. O pierdere economică pentru fermier. Au început discuțiile dintre români și familia fermierilor. „Au fost insulte pe care ai vrea să nu le auzi niciodată.„, spune Hamm. Românii s-au revoltat.

Iar cei care nu au luat parte la revoltă, povestește femeia, au fost amenințați de colegii lor: „Îți vei găsi familia din România într-un scaun cu rotile, atunci când te întorci acasă!

La o zi după scandal, un autobuz trimis de o altă fermă, din Turingia, a apărut în curte. Opt dintre sezonierii români se urcă în el și pleacă. „Pe de o parte, mă bucur, au dispărut problemele din curtea mea. Dar, altfel, fiecare om care muncea era important.„, spune Anja Hamm.

Ziarul citat scrie că „este rezonabil să presupunem că sezonierii au fost ademeniți cu salarii mai mari, sau cu deduceri mai mici pentru cazare și masă și, prin urmare, au renunțat la contract. Acest lucru provoacă nemulțumire în rândul celorlalți români din fermă.

Cei mai mulți dintre ei spun că le place să lucreze aici. Condițiile sunt mai bune decât la multe alte ferme. Primesc salariul minim, desigur. Iar cazarea și mesele costă și ele. Dar condițiile de muncă sunt transparente, contractele sunt corecte. „Unii dintre ei vin la noi de aproape 30 de ani.„, spune Anja Hamm.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Apel al salvamontiștilor: Nu mergeți pe MUNTE în pantofi sau SANDALE

După un sezon în care nu a trecut nicio...

SURSE: Guvernul taie fondurile serviciilor SECRETE la rectificarea bugetară

Guvernul condus de generalul (r) Nicolae Ciucă dorește să...

Președintele ANAF a prezentat topul „șmecherilor” care sfidează STATUL

Cea mai mare diferenţă dintre veniturile declarate de un...