sâmbătă , 4 decembrie 2021 5:32 pm
Iasi booked.net
-1°C

„România Întregită la sfârșitul anului 1919. Realități și provocări instituționale”-eveniment prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la ratificarea în Parlamentul ales al României Mari a legilor de unire a Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Bucovinei și Basarabiei cu România

Marți, 17 decembrie 2019, începând cu ora 10.00, în sala de conferințe a Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Centrul de Istorie a Secolului 20 din cadrul Facultății de Istorie a Universității organizează colocviul intitulat „România Întregită la sfârșitul anului 1919. Realități și provocări instituționale”, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la ratificarea în Parlamentul ales al României Mari a legilor de unire a Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Bucovinei și Basarabiei cu România.

Vor susține alocuțiuni primarul Mihai Chirica, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Petronel Zahariuc, Bogdan Schipor, din partea Centrului de Istorie a Secolului 20, și Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al municipalității ieșene pentru perioada 2017-2020.

Alocuțiunile vor fi urmate de o sesiune de comunicări academice. Cunoscuți istorici și juriști  de la Universitățile din București și Iași sau de la Arhivele Naționale ale României vor aborda interdisciplinar realitățile și perspectivele noului stat român la un an de la Marea Unire.

Manifestarea se va încheia cu lansarea volumului România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 la „firul ierbii”, coordonat de Bogdan Murgescu și Andrei Florin Sora, apărut la Editura Polirom, în prezența domnului  Andrei Florin Sora.

Recomandări

Toate unitățile de învățământ din Iași își vor desfășura activitatea cu prezență fizică

Prin raportare la rata de vaccinare și incidența din 3 decembrie 2021, toate unitățile de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *