luni , 29 noiembrie 2021 2:42 am
Iasi booked.net
-1°C

România are viitor: Lecție de civism din partea copiilor eroi care au salvat alți doi copii de la înec (VIDEO)

Alex Gabriel Ababei și Alexandru Ștefan Epure sunt adolescenții din Vaslui care au uimit pe toată lumea weekend-ul trecut, când au salvat de la moarte doi frați de 7, respectiv 9 ani, ce căzuseră în râul Bârlad.

Fãrã sã stea pe gânduri, acestia au sãrit în apã si i-au scos la mal, apoi au sunat la 112 si au urmat instructiunile fãrã sã intre în panicã. “M-am speriat de douã ori, prima datã când am vãzut cât de mare e apa, iar apoi când am vãzut cã unul dintre copii nu miscã deloc. Dar nu a fost genul acela de sperieturã care sã mã blocheze. Dupã ce l-am scos pe bãiatul mai mare, l-am rugat si pe Stefan sã intre în apã sã mã ajute, l-am gãsit la un moment dat pe la picioarele lui, m-am bãgat la fund si l-am scos. Apoi m-am sters pe mâini si am sunat la ambulantã”, a povestit Alex Gabriel Ababei. “Pe moment, nu ne-am gândit la nimic, cred cã nu am constientizat riscul”, a adãugat celãlalt adolescent, Alexandru Stefan Epure. Desi societatea româneascã pare sã nu se mai vindece, trãind într-un capitalism sãlbatic, în care fiecare este interesat doar de sine, gestul celor doi copii eroi, ne aratã cã s-a nãscut generatia care poate schimba societatea.

Toatã întâmplarea s-a petrecut în zona podului CET, pe râul Bârlad, unde copiii din Zona Industrialã mai obisnuiesc sã se scalde în zilele mai cãlduroase. Cei doi frati salvati de la înec ajunseserã la circa 700 m în aval de podul CET. Potrivit martorilor, copilul de 7 ani a cãzut de pe malul abrupt al râului, s-a lovit la cap, dupã care s-a rostogolit si a ajuns cu fata în jos în apa. Fratele sãu a încercat sã îl salveze, dar a fost cât pe ce sã se înece, nestiind sã înoate. Cu ei, se mai afla încã un copil care, vâzând întreaga situatie, a început sã tipe dupã ajutor. Întâmplarea a fãcut ca în acel moment sã treacã prin zonã Alex Gabriel Ababei si Alexandru Stefan Epure. “Noi ne-am dus acolo cu gândul de a ne scãlda, sã ne bãgãm în apã, dar am auzit un copil care tipa cã se îneacã cineva. Ne-am dus repede la el, apoi ne-am bãgat în apã sã-i scoatem”, a povestit Alexandru Stefan. “M-am speriat putin când am vãzut cât de mare e apa, cred cã avea în jur de doi metri si ceva. Pe cel mare l-am gãsit imediat, nu am putut sã-l ridic si l-am împins spre mal, m-am speriat putin când am vãzut cã nu misca deloc. Apoi am vrut sã mã bag dupã cel mic, dar nu-l vedeam. L-am rugat si pe Alexandru sã intre în apã sã mã ajute, l-am gãsit la un moment dat pe la picioarele lui, m-am bãgat la fund si l-am scos. Amândoi erau inconstienti, cu capul în jos, ca si cum erau înecati. Pe cel mic l-am gãsit la fund de tot, iar pe celãlalt cam pe la jumãtate”, a povestit si Alex Gabriel Ababei.

Alexandru Epure: Primul care si-a revenit a fost copilul cel mare, nu venise încã ambulanta”

Acesta a sunat la numãrul unic pentru situatii de urgentã 112, iar la fata locului au intervenit echipajul TIM de la Detasamentul Vaslui, o ambulantã tip C de la SAJ Vaslui si un echipaj de jandarmi. “De la urgente, m-au rugat sã trimit pe cineva în fatã, ca atunci când ajunge ambulanta sã-si dea seama cu exactitate unde suntem, credeau cã sunt singur, dar le-am spus cã mã duc eu spre stradã si cã a rãmas un prieten cu ei. M-au rugat sã le dau numãrul, l-au sunat apoi si i-au spus ce sã facã, cum sã aibã grijã de ei”, a explicat Alex Ababei. “Mi-au zis sã-l întorc pe o parte, sã îi deschid gura si sã-i scot limba. I-am fãcut si masaj cardiac. Nu mai fãcusem asta pânã atunci, a fost pentru prima datã. Primul care si-a revenit a fost copilul cel mare, nu venise încã ambulanta”, a mai adãugat Alexandru Epure. Potrivit purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, echipajul TIM s-a deplasat cu tot echipamentul necesar pânã la locul în care se aflau copiii. Cel mic, de 7 ani, era în stare de semiconstientã, iar cel de 9 ani era constient, dar voma. Copiii au fost transportati la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, iar dupã investigatiile preliminare, minorul în vârstã de 9 ani a fost internat la sectia Pediatrie, iar cel de 7 ani a fost stabilizat în Unitatea de Primiri Urgente si transferat apoi cu elicopterul la Spitalul “Sf. Maria din Iasi.

Alexa Ababei, învãtat de fratele sãu sã înoate dupã incidentul tragic care a închis strandul municipal din Vaslui

Dacã autoritãtile si vecinii i-au felicitat, pãrintii si apropiatii au avut o strângere de inimã când au aflat ce au fãcut, atentionându-i cã si-au asumat un risc foarte mare si cã fapta lor bunã s-ar fi putut termina tragic pentru ei. “Pãrintii s-au bucurat, dar au fost si putin speriati, pentru cã s-au gândit cã se putea întâmpla ceva mai grav. Mi-au zis sã nu mã mai duc acolo, cã puteam si eu sã mã înec”, a povestit Alex Ababei. Interesant este cã acesta a învãtat sã înoate dupã un eveniment nefericit, petrecut la strandul din Vaslui: “Pe mine m-a învãtat fratele meu sã înot chiar în anul în care s-a produs acel incident care a închis strandul din Vaslui”. “Am învãtat singur sã înot, cred cã acum vreo trei ani, mã duceam cu bãietii la Puscasi, mã bãgam în apã si pânã la urmã am învãtat”, a adãugat Alexandru Epure. Ambii adolescenti au 15 ani si învatã în Vaslui. Alexandru este elev al Liceului cu Program Sportiv – specializarea Atletism, iar Alex, elev al Colegiului Economic “Anghel Ruginã”, specializarea Matematicã-Informaticã. Primul îsi doreste sã devinã, dupã ce va termina studiile, pilot auto, iar celãlalt, programator IT, încheie interviul vremeanoura.ro.

Recomandări

VIDEO: Şi tu poţi să vii „În ajutorul lui Moş Nicolae”!

Consiliul Judetean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași și Ansamblul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *