sâmbătă , 23 ianuarie 2021 1:23 am
Iasi booked.net
-1°C

Rolul amortizoarelor – ce sunt, cum se folosesc și la cât timp de schimbă

Mulți dintre cei care sunt pasionați de mașini și autoturisme știu cât de important este rolul pe care îl joacă amortizoarele.

La fel ca orice altă parte componentă a mașinii, și acestea asigură buna funcționare a autovehiculului indiferent de condițiile exterioare. Tocmai din acest motiv, în lipsa lor te-ai putea confrunta cu diferite defecțiuni tehnice, menite să afecteze buna funcționare pe termen lung. Cu scopul de a preveni apariția unor astfel de situații, am pregătit pentru tine un ghid cuprinzător cu privire la amortizoarele de mașină.

Ce sunt amortizoarele?

Din punct de vedere tehnic, amortizoarele sunt părți componente ale suspensiei mașinii și îndeplinesc rolul de absorbție a șocurilor generate de gropi și denivelări. Fiecare autoturism dispune de patru amortizoare, acestea fiind aferente fiecărei roți.

Potrivit specialiștilor în domeniu, există două tipuri mari de amortizoare, anume:

  • Amortizoare simple – localizate chiar pe roțile din spate;
  • Amortizoare elicoidale – poziționate pe partea din față.

Care sunt motivele pentru care se impune schimbarea amortizoarelor?

În ciuda faptului că nu toți suntem profesioniști în domeniul automotiv, stă în responsabilitatea fiecărui șofer sau posesor de autoturism să înlocuiască amortizoarele la intervale regulate. Cu toate acestea, există și situații speciale în care acest lucru se impune, respectiv:

  • Apariția scurgerilor de ulei;
  • Identificarea unor scurgeri de gaz;
  • Existența unor scurgeri din amestecul dintre gaz și ulei.

Cel mai rapid mod de a observa aceste probleme este prezentarea la inspecția tehnică periodică. În timpul acestui demers, specialiștii vor putea identifica existența oricăror astfel de scurgeri.

Pe lângă motivele menționate mai sus, există și alte cauze care conduc la apariția unor probleme tehnice:

  • Gropile și denivelările;
  • Contactul mașinii cu bordura;
  • Kilometrajul care a depășit 100.000 de km;
  • Suspensia este rigidă și poate fi resimțită în contact cu orice groapă.

Cum se schimbă amortizoarele?

În cazul în care nu ești specialist în industria automotivă sau în schimbarea pieselor auto, este indicat să apelezi la un service auto. Schimbarea amortizoarelor se impune ori de câte ori este nevoie și presupune instalarea unora noi, pentru toate roțile. Chiar dacă doar unul este defect, este imperios necesar să le schimbi pe toate în același timp. Este de așteptat ca acest lucru să solicite costuri adiționale, însă există și posibilitatea achiziționării unor modele second-hand.  De obicei, printre cei mai populari producători de amortizoare se numără TWR, Bilstein, ATE, Bosch, care s-au stabilit de multă vreme pe piață.

La ce riscuri te expui dacă rămâi cu amortizoare uzate?

Siguranța rămâne pe primul loc, iar amortizoarele pot îmbunătăți acest lucru în cadrul oricărui autoturism. Pe lângă faptul că ai un nivel de confort mult mai scăzut, amortizoarele uzate conduc și la o manevrabilitate redusă a mașinii. În același timp, autoturismul nu se mai bucură de aceeași stabilitate atunci când realizează manevre de evitare.

Un alt risc generat de existența unor amortizoare uzate se rezumă la creșterea distanței de frânare. În situații de trafic, acest lucru poate afecta siguranța pasagerilor și a mașinii. Mai mult, virajele strânse sunt mai puțin stabile și nu posedă un nivel ridicat de securitate pe parcursul drumului.

La ora actuală, schimbarea amortizoarelor este o activitate zilnic desfășurată în service-urile auto specializate. Asigură-te că ai la dispoziție toate informațiile necesare pentru a menține un nivel ridicat de siguranță în timpul deplasărilor cu mașina.

Recomandări

Spărgători de mașini în Iași

Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Iaşi au identificat trei tineri, cu vârste între 17 şi 20 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *