Rodia conţine o varietate de substanţe chimice cu efect antioxidant. Studiile desfăşurate până acum au fost restrânse, dar au arătat că rodiile şi de suc de rodii pot combate inflamaţiile şi ateroscleroza şi ajuta sistemul imunitar.
Mai puţin cunoscute la noi şi mai puţin consumate, rodiile sunt fructe cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii. Astfel, rodia este o sursă bună de fibre, vitamine C,A şi B, precum şi de minerale precum calciu, potasiu şi fier. Potrivit bbc.com, rodia este de trei ori mai putenic antioxidantă, comparativ cu vinul roşu şi ceaiul verde. Ce alte beneficii pentru sănătate mai are rodia?
Efect antiinflamator
Trebuie spus că, până acum, studiile făcute au fost de mică amploare sau desfăşurate pe şoareci de laborator, dar rezultatele referitor la beneficiile rodiei pentru sănătate au fost încurajatoare. Astfel, două studii, din 2014 şi 2015 au arătat că acest fruct previne pierderile osoase la şoareci, dar studiul nu a fost desfăşurat şi pe oameni. Antioxidanţii conţinuţi în rodie şi sucul de rodie poate îmbunătăţi anduranţa şi performanţa sportivă a atleţilor, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie şi Metabolism şi care a constat în administrarea timp de 15 zile a 500 de mililitri de suc de rodii. O altă cercetare, a relevat că extractul de rodie îmbunătăţeşte performanţele sportive, dacă este consumat cu 30 de minute înainte, în sporturile care implică alergare intermitentă. De-a lungul timpului, au fost desfăşurate mai multe studii vizavi de efectul antiinflamator al rodiei. Studiile mai vechi au indicat un oarecare efect de reducere a inflamaţiilor la nivelul stomacului, în timp ce altele au susţinut că substanţe conţinute în seminţele fructelor ar ajuta la combaterea cancerului de sân. Potrivit publicaţiei Journal of Research in Medical Sciences, un studiu de mai mici dimensiuni realizat pe pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 şi care a constat în consumul de suc de rodii timp de 12 săptămâni a arătat diminuarea markerilor inflamatorii din sânge. Mai multe studii sunt necesare în acest sens însă pentru a putea trage o concluzie clară.
Ajută la reducerea tensiunii arteriale
Un studiu desfăşurat în 2013 a arătat că un consum de 150 de mililitri de suc de rodii în fiecare zi, timp de două săptămâni, a ajutat pacienţii cu hipertensiune să-şi reducă tensiunea arterială. Un alt studiu din 2015, de mici dimensiuni, a relevant că sucul îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul inimii la pacienţii cu boli coronariene. Cu toate acestea este nevoie ca studiile să fie desfăşurate pe mai mulţi participanţi pentru a fi confirmată legătura directă.
Îmbunătățesc memoria și funcțiile cognitive
Rodia şi sucul acestui fruct par să aibă efecte şi la nivelul creierului, îmbunătăţind memoria şi funcţiile cognitive. O cercetare restrânsă care a inclus participanţi de vârstă mijlocie cu probleme de memorie care au consumat în fiecare zi 100 de mililitri de suc, a arătat că, după patru săptămâni, capacitatea vizuală şi verbal s-au îmbunătăţit. Un alt studiu desfăşurat pe şoareci de laborator susţine că sucul poate avea beneficii cognitive la aceştia. Din nou, mai multe studii sunt necesare pentru a clarifica beneficiile rodiei şi a sucului de rodie pentru creier. Există însă şi rapoarte care menţionează că rodia şi sucul de rodie interacţionează cu anumite medicamente cum sunt cele pentru hipertensiune şi statine. Prin urmare, pacienţii care urmează tratamente împotriva bolilor cardiovasculare ar trebui să consulte medicul înainte de a trece la cura cu rodii, scrie stiripesurse.ro