sâmbătă , 25 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

REPORTAJ INFO IAȘI. Drumul pelerinilor – drumul credinței și al luminii

Anul acesta pelerinii au bucuria de a se închina nu doar la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar sunt binecuvântați de Dumnezeu să se roage cu smerenie și la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Drumul lor anevoios este luminat de chipurile sfintelor, iar întâlnirea de câteva clipe la raclă are un impact puternic asupra creștinilor pentru un an întreg.

Cinstirea moaștelor este ritualică și presupune o pregătire spirituală, prin post și rugăciune fierbinte. În tradiția creștin-ortodoxă, Sfânta Parascheva reprezintă chipul cugetului smerit, iar Sfânta Muceniță Ecaterina – chipul curajului mărturisitor. În cele două sfinte, Parascheva și Ecaterina, se regăsește chipul adevăratului creștin, care vine în pelerinaj cu evlavie și cucernicie, cu speranță de iertare și ușurare sufletească.

În aceste zile minunate de toamnă boierească, când se pare că însuși Duhul Divin a pogorât peste Iașul celor șapte coline, mirenii se îndreaptă timizi și luminați la față către baldachinul din curtea Mitropoliei. Aici totul stralucește de curățenie și neprihănire: slujba care pogoară ca un har dumnezeiesc peste capul credincioșilor și răsună în toată curtea; mirul parfumat cu care sunt binecuvântați oamenii la racla cu moaștele făcătoare de minuni; agheasma tămăduitoate de rele; măicuțele care umblă în grupuri mci cu fața blajină și cu inima împăcată.

Atmosfera candidă și luminoasă inundă Pietonalul Ștefan cel Mare și se revarsă hăt departe peste oamenii care urmează hotărât și luminoși la chip rândul de câțiva kilometri către cele Sfinte. Curtea Catedralei este o continuă rumoare de glasuri blânde, unde se adună la un loc fețe bisericești, maici de pretutundeni, pelerini veniți să-și umple viața de lumină, ieșeni care admiră cuminți această larmă dătătoare de pace.

Din noianul de oameni feluriți, de toate vârstele și de toate rangurile, ne sar în ochi cei mai simpli, cei mai umili, care își apleacă capul deasupra raclei cu dragoste și credință nețărmurită. Aceștia sunt oamenii lui Dumnezeu, care au făcut drum lung până la Iași, însoțiți fiind de Îngerul Păzitor, în săvârșirea unui ritual de taină. Această rugă nu înseamnă doar omagiu adus Sfintei, ci mai ales un pact cu Divinitatea, prin care acceptă să se lase de cele lumești pentru timpul cât săvârșesc acest pelerinaj.

Atenția echipei INFO IAȘI a fost atrasă de o femeie în vârstă, care se așezase să-ți tragă un pic sufletul în fața Catedralei. Elena Opriș (așa o cheamă) ne-a destăinuit că este din Constanța și a venit la Iași pentru închinare împreună cu sora ei. Femeia a lăcrimat și ne-a istorisit povestea vieții sale și impactul Sfintei Parascheva în a se vindeca prin credință. Elena Opriș a avut două atacuri cerebrale și doar cu ajutorul unei credințe nețărmurite în Dumnezeu s-a produs minunea și s-a vindecat. Acum este aici, la racla Sfintei, pentru a-i mulțumi și pentru a se ruga de sănătate și pace sufletească.

De asemenea, mai vin să se roage și să se absolve de păcate toate femeile cucernice, care nu încetează să se gândească la odraslele lor: „Sunt mamă a șase copii, suntem o familie numeroasă de oameni nevoiași. Eu și cu soțul ne zbatem zilnic să asigurăm bunăstarea în casă. Am venit la Cuvioasa să ne rugăm pentru sănătate, pentru spor, pentru liniște în țară”, ne-a povestit Maria Alupoaiei din Buzău.

O altă categorie de pelerini sunt oameni bolnavi, care rabdă oboseala, durerea și disconfortul, stând ore în șir în picioare pentru a ajuge, într-un sfârșit, în fața baldachinului aducător de liniște. Aici se ostoiesc toate durerile lor, aici se vindecă sufletul naiv al mireanului care așteaptă o dezlegare. Schilozi, oameni fără căpătâi, bătrâni suferinzi, copiii cu diferite boli grave și încă multă lume adunată din toată țara au venit în pelerinaj să se roage – pentru toți Sfânta are cel mai mare leac: puterea de a merge înainte, de a nu pierde încrederea în ziua de mâine, de a nu renunța.

Aproape de poarta Mitropoliei o femeie oloagă se roagă fierbinte, iar ruga ei este răsplătită cu ostințe și bani de către credincioși. E încă un exemplu care ne îndeamnă pe cei sănătoși să ne oprim din drum, pentru a ne privi aproapele cu alți ochi, pentru a aprecia, în plan comparativ, clipele de fericire pe care ni le dă Dumnezeu în fiecare zi. Sunt mici și mărunte, neobservate de majoritatea dintre noi, în goana continuă după material. Dar atât de importante, căci anume ele ne păstrează sufletul curat. Iată de ce merită să admirăm oamenii care vin, an de an, să se închine la Sfânta, pentru că îi aduce aici curățenia sufletescă, smerenia, dorința de a face acest drum întru vindecare trupească și sufletească. Venind aici, devin aliații ei, pelerinii adevăratei credințe care refac, în miniatură, drumul lui Hristos.

Pentru a sprijini acești oameni în pornirile lor nobile, au fost rostuite toate cu tâlc de către Mitropolie, municipalitate, Jandarmerie și alte instituții importante din oraș. În zilele când orașul fierbe de lume venită de pretutindeni, acești oameni sunt la muncă, asigurând  liniștea publică, sănătatea și grija pentru aproape. Până vineri la prânz, peste 38.000 de pelerini au trecut pe la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

 

Un reportaj de Elena Godzin

Recomandări

La Iaşi a fost adusă Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Cacica (VIDEO)

Mai sunt doar 8 zile până când România îl va întâmpina pe Papa Francisc. Pregătirile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *