miercuri , 1 decembrie 2021 3:35 am
Iasi booked.net
-1°C

Râurile Cracău și Agapia aproape au secat, Lacul Bicaz e la jumătate din volum

Lipsa precipitațiilor – de la începutul anului 2020 până acum a plouat cumulat 30 l/mp, cât ar fi trebuit să plouă într-o singură lună -, a condus la dispariția multor cursuri de apă mici și la reducerea semnificativă a debitului râurilor din județul Neamț.

Cele mai afectate sunt râurile Agapia, Nechit, Bolătău, Cuiejdiu, Schit, Valea Neagră, Topolița, Pluton, Ozana și Cracău, cu mențiunea că în tabelul alăturat sunt prezentate doar cursurile de apă pe care specialiștii SGA Neamț le monitorizează.

Seceta accentuată (a treia din 1961 încoace, după cum ne-a informat Maricel Tălmăcel, directorul executiv al Direcției Agricole Neamț) se vede clar și în cazul Lacului Izvoru Muntelui, care de la un volum de 1120 de milioane de metri cubi a ajuns acum la 568,31 milioane metri cubi. Apa din Lacul Bicaz este folosită exclusiv pentru producerea energiei electrice, spre deosebire de Lacul Bâtca Doamnei, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Piatra-Neamț, și care a scăzut de la 6,49 milioane mc, la 5,29 milioane mc, informează mesagerulneamt.ro.

Recomandări

Cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din Moldova

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, joi după-amiaza, o avertizare Cod …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *