marți , 7 decembrie 2021 8:47 am
Iasi booked.net
-1°C
Foto: Digi24

Raportul Departamentului de stat al SUA: CORUPȚIA rămâne o mare problemă în România

Departamentul american de Stat atrage atenția asupra faptului că în România corupția rămâne o problemă răspândită, deși legea prevede pedepse penale pentru oficialii corupți. Precizările apar într-un raport despre respectarea drepturilor omului în România, în anul 2017.

 

În documentul de 38 de pagini se detaliază mai multe aspecte legate de fenomenul corupției din România. Astfel, reprezentanții Departamentului de Stat american subliniază că mita este des întâlnită în sectorul public din țara noastră, iar la nivelul Guvernului au existat numeroase cazuri de corupție. Legile nu s-au aplicat în mod eficient, așa încât s-a întâmplat deseori ca oficiali, inclusiv judecători, implicați în astfel de cazuri să scape nepedepsiți, se mai arată în raportul citat. Totodată, sunt amintite și situațiile în care Parlamentul a blocat unele anchete, prin faptul că a respins începerea urmăririi penale ale unor actuali sau foști membrii ai cabinetului.

În raportul Departamentului de Stat al SUA este menționată și problema libertății de exprimare din România. Se vorbește despre politizarea exesivă a prese și se amintește, inclusiv episodul în care ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat o aşa-zisă „listă neagră” cu jurnalişti care au susținut protestele față de guvern, arată B1.ro.

În atenția americanilor au intrat și două televiziuni din România, Antenta 3 și România TV, despre care se spune că sunt controlate de oameni de afaceri care sunt susținători vocali ai guvernului și au relatat incorect manifestaţiile antiguvernamentale.

În raport este este menționată și chestiunea supraaglomerării din penitenciare și condițiilor grele din închisori.

Nici problemele din justiție nu au scăpat atenției SUA. Astfel, se precizează că CSM are o activitate echilibrată și că DNA a continuat să investigheze oficiali de rang înalt, iar întârzierea unor procese este cauzată de lipsa resurselor din sistem.

În România, violența asupra femeilor a continuat să fie, în 2017, o problemă serioasă pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie, se mai arată în documentul Departamentului de Stat american.

 

Raportul complet al Departamentului de Stat american despre România poate fi citit AICI

Recomandări

DNA intră puternic în mafia PĂDURILOR: director de Direcţie Silvică, trimis în JUDECATĂ pentru luare de MITĂ

Cezar Mihail Răduţă, la data faptelor director al Direcţiei Silvice Ilfov, a fost trimis în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *