joi , 13 august 2020 11:22 pm
Iasi booked.net
-1°C

Protest al artiştilor în Piaţa Victoriei

În urma tăierilor bugetare de la instituţiile de cultură, care au dus şi la concedieri, artiștii au organizat un protest duminică seara, în Piața Victoriei.

Aceştia susțin că toţi colaboratorii – actori, scenarişti sau personal tehnic – vor primi mai puţini bani sau chiar vor fi disponibilizaţi.

La Teatrul Naţional Bucureşti, situaţia este foarte delicată. Sunt datorii de peste 600.000 de lei şi, pentru că bugetul a fost tăiat cu două milioane de lei, conducerea TNB a renunţat la 55 de colaboratori.

Victor Rebengiuc: ”Sunt curios să aflu cine răspunde de faptul că România a rămas fără bani și este nevoită să facă asemenea reduceri de personal. De ce anume? Unde sunt banii? Întotdeauna Cultura a fost cea mai oropsită de către bugetele țării, întotdeauna a avut sub 1% din PIB. Sigur că se poate juca între 3 perdele și cu o lumânare în față, se poate juca și așa teatru, dar suntem în Europa, teatrul trăiește și el în Europa și în lume în secolul XXI. De ce să ne întoarcem în secolul XIX? Sunt împiedicat să îmi fac meseria. Dacă ei îmi dau afară colegii, noi ce facem acolo?”

Să ne mobilizăm şi să ne ridicăm împreună, pentru că uniţi putem să arătăm primarilor, miniştrilor şi premierului României ca suntem un număr ENORM de persoane afectate şi ne cerem dreptul la demnitate. Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse şi de a avea un loc de muncă în instituţiile pentru care ne-am specializat! Cerem banii care ni se cuvin după luni de zile de jucat gratis, cerem deblocrea posturilor, cerem să existăm şi să ne desfăşurăm activitatea decent, mai bine decât până acum. Cerem să nu mai fie pusă la coadă cultura, sub orice forme s-ar manifesta ea. Educaţie, teatru, cercetare”, spun organizatorii protestului.

Recomandări

Protest cu panseluțe aseară în Piața Unirii

Aproximativ 20 de persoane au fost aseară, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a protesta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *