Propunerea lui Dăncilă pentru Ministerul Educației, Carmen Gavrilă, amendată pentru discriminare

Date:

În anul 2017, Camelia Gavrilă, propunerea lui Dăncilă pentru Ministerul Educației, a fost amendată pentru discriminare.

O școală din Iași, împreună cu Inspectoratului Şcolar Judeţean, unde inspector la acea vreme era Camelia Gavrilă, au fost sancţionate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă.

Mai exact, aceștia au fost amendați pentru că i-au plasat pe elevii romi într-un corp separat.

Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“, din cartierul Tătăraşi, şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au fost sancţionate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă.

Mai pe larg, în luna aprilie 2016, Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO), prin intermediul avocatului Mihaela Roxana Prisăcariu, a depus plângere la CNCD împotriva Şcolii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ Iaşi şi a ISJ Iaşi pentru faptul că discriminarea este tolerată.

Astfel, potrivit CADO, motivele pentru depunerea plângerii au fost că „în cadrul acestei şcolii, elevii învaţă în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi în corpul C, ajungând, potrivit datelor oferite de către şcoală, la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp“.

CADO a decis să întreprindă demersul de sesizare a autorităţilor după ce un grup de părinţi de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educaţional din corpul C, unde majoritatea copiilor, chiar şi după finalizarea clasei a IV-a, nu pot citi şi scrie corect.

De asemenea, o altă problemă semnalată de către grupul de părinţi a fost şi faptul că majoritatea cadrelor didactice care predau la acele clase sunt suplinitori sau „cadre didactice pensionare reîncadrate“. Părinţii ar fi încercat, din acest motiv, să îşi transfere copiii la alt corp şcolar din cadrul aceleiaşi unităţii de învăţământ, însă ar fi fost refuzaţi.

În ciuda deciziei CNCD, reprezentanţii ISJ Iaşi afirmau atunci că plângerile sunt nefondate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Curse regulate spre AEROPORT și înapoi în ORAȘ cu autobuzul 50

Dacă aveți programate călătorii cu avionul, nu uitați că...

RAFILA, noi săgeți către Arafat: „Noi de unde să știm că nu mai sunt BANI la UPU, dacă dânșii nu ne notifică?”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat din nou, luni,...

Ședință CJ IAȘI: Teatrul “Luceafărul” va intra într-un amplu proces de reabilitare și MODERNIZARE

Consiliul Județean Iași a votat astăzi, în ședință ordinară,...