Proiectul SRU Iaşi se află în stadiul cel mai avansat din România. Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie

0
224

Proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi se află în stadiul cel mai avansat din România, a dat asigurări la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a precizat că în momentul de faţă a fost realizat studiul de fezabilitate, impactul de mediu, şi a avut loc predarea oficială a proiectului reprezentanţilor Uniunii Europene.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în intervalul martie-aprilie se pot depune cererile de finanţare pentru spitalele regionale de urgenţă.

„Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie, în intervalul martie – aprilie este un interval de timp, nu aş putea să vă spun data exactă când depunem cererile de finanţare, dar pot să vă spun că dacă celelalte studii de fezabilitate nu vor fi pregătite, vom depune Iaşul în primă fază.(…) SRU Iaşi este cel mai înaintat. Studiul de fezabilitate este terminat, impactul de mediu este finalizat. A avut loc şi predarea oficială. Urmează depunerea cererii de finanţare, evaluarea de către Comisia Europeană. Concomitent cu Iaşi vor fi depuse şi cererile de finanţare pentru Cluj şi Craiova. Şi, aşa cum vă spuneam, Ministerul Sănătăţii a promovat un memorandum prin care cere etapizarea lucrărilor şi finanţarea lor etapizată. Procedura de evaluare la Comisia Europeană durează minim şase luni. Punând cap la cap procedurile de achiziţii, ne-am dat seama că putem intra în cadrul financiar multianual următor. Putem să cerem o cofinanţare mai mare din partea UE. La Iaşi a fost un exemplu de colaborare între autorităţi, fără a ţine cont de autorităţile locale şi culorile politice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a declarat totodată că în cadrul implementării proiectului spitalelor regionale de urgenţă sunt etape de parcurs care nu necesită construcţia propriu zisă a imobilului, în sensul că urmează procedurile de achiziţii pentru elaborarea proiectului tehnic, proceduri de achiziţii pentru programele de training, proceduri de achiziţii pentru asistenţă tehnică la implementare, scrie agerpres.ro.

Potrivit proiectului, Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va avea 850 de paturi, din care 776 vor fi pentru îngrijire medicală internă acută, iar alte 74 pentru îngrijirea critică, 2.923 de angajaţi, numărul anual de pacienţi fiind estimat la 100.000. De asemenea, SRU va deţine toate specialităţile unui spital de urgenţă şi va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Va fi un spital competitiv cu orice spital din lume, precum cele din SUA, Turcia, şi Austria, din Viena.

SRU va avea o suprafaţă totală de până la 140.000 de metri pătraţi. Holul central al SRU va avea o lungime de aproximativ 300 de metri. Va despărţi diferite pavilioane şi specialităţi medicale absolut necesare pentru buna funcţionare a acestui spital. Unitatea va fi dotată cu două heliporturi şi va avea întreaga aparatură necesară funcţionării în condiţii critice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.