marți , 7 decembrie 2021 11:21 pm
Iasi booked.net
-1°C

Proiectul de lege privind protecţia cadrelor didactice susținut de USLIP Iași. Ce mesaje transmit primarul și prefectul (VIDEO)

Reprezentanţii filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) au anunţat ieri că susţin iniţiativa FSLI privind urgentarea aprobării proiectului de lege care vizează măsurile de protecţie ale personalului didactic.

Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat că în prezent există un dezechilibru evident în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile cadrelor didactice în raport cu toţi actorii din societate care sunt implicaţi în actul educaţional, scrie agerpres.ro.

„Legea pe care ne-o dorim nu este gâƒndită pentru a fi îndreptată împotriva cuiva, ci are rolul de a oferi protecţie profesorilor supuşi uneori la violenţe verbale sau chiar fizice. Nu susţinem ideea identificării unor „vinovaţi” aşa cum se încearcă prin promovarea în mediul on-line de către Consiliul Naţional al Elevilor a chestionarului intitulat ‘Cine sunt vinovaţii?’, ca o replică la iniţiativa FSLI. Raportul dintre profesori pe de o parte, elevi, părinţi şi societate pe de altă parte, se bazează pe respect reciproc, ceea ce în linii generale se şi întâmplă. Derapajele care pot apărea uneori venite din partea oricărui subiect din cei menţionaţi, nu trebuie generalizate la toată categoria din care provine”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Liderul USLIP Iaşi a declarat totodată că decizia nr. 8 din anul 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabileşte sancţiuni grave în zona penală pentru profesori în momentul încălcării unor legi, sancţiuni similare cu cele ale funcţionarilor publici.

„Pe principiul per a contrario, logic ar fi să stabilim în aceeaşi sferă penală şi drepturile pe care cadrele didactice le au în momentul când sunt agresate verbal sau fizic. Există la nivelul percepţiei colective în rândul profesorilor o nemulţumire majoră legată de lipsa unor mijloace de protecţie legală în calea unor posibile violenţe. USLIP IAŞI consideră că iniţiativa susţinută de FSLI este una fundamentată şi legitimă, prin care se încearcă restabilirea „echilibrului” dintre angajaţii din învăţămâƒntul preuniversitar şi societate”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Recomandări

Primarul Mihai CHIRICA: ”Doresc ROMÂNIEI să redevină mare și mândră, iar ROMÂNILOR, oriunde s-ar afla ei, să-și respecte și să-și iubească ȚARA”

MESAJUL PRIMARULUI MIHAI CHIRICA DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI: Dragi ieșeni, dragi români, România s-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *