miercuri , 1 decembrie 2021 9:50 am
Iasi booked.net
-1°C

Proiecte în domeniul Educaţiei, de aproximativ 13 milioane de lei semnate la Ministerul Fondurilor Europene

Două proiecte în domeniul Educaţiei, în valoare totală de aproape 13 milioane de lei, au fost semnate, în cursul zilei de miercuri, la Ministerul Fondurilor Europene, de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, Maricel Popa.

 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Eliza Chirica, a precizat că proiectul „O şansă egală pentru toţi. Educaţie inclusivă în unităţile şcolare” este un proiect care se va derula pe o perioadă de 36 luni, cu un buget de peste 6 milioane de lei şi va fi implementat împreună cu mai multe şcoli din judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău.

„Proiectul urmăreşte creşterea gradului de participare la învăţământul preşcolar a unui număr de 530 de copii între 3 şi 5 ani, în special a celor 308 de copii cu risc de părăsire timpurie a şcolii din mediul rural din şcolile implicate, precum şi reducerea şi prevenirea abandonului şcolar prin măsuri integrate, pentru un grup de 1.955 de elevi din clasa pregătitoare şi clasa a VIII-a, aparţinând grupurilor vulnerabile, din care 915 din mediul rural. Un alt obiectiv îl reprezintă creşterea calităţii actului educaţional prin îmbunătăţirea competenţelor profesionale pentru 261 de cadre didactice şi personal calificat în şcolile cu risc educaţional, prin oferirea de pachete pentru mobilitate profesională. Banii primiţi vor fi utilizaţi şi la îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor educaţionale în şcoli şi grădiniţe, la refacerea sau reparaţia instalaţiilor termice, anveloparea şcolilor, amenajare şi dotare a spaţiilor aferente desfăşurării activităţilor educaţionale cu grupurile ţintă ale proiectului”, a declarat Eliza Chirica, scrie agerpres.ro.

Totodată, şcolarii şi preşcolarii din comunele Lipova şi Şipote vor primi câte un microbuz şcolar nou, iar cei din Bălteni vor beneficia de programe tip ‘şcoală după şcoală’.

„Organizarea unei şcoli mobile pentru 1180 de copii va contribui la reducerea riscului de abandon şcolar. Proiectul prevede şi o serie de investiţii. Astfel, la Şcoala Bălteni va fi amenajat un parc joacă şi va fi reparat acoperişul. Laboratorul de informatică va fi cablat şi dotat cu 16 laptopuri. Şcoala va fi dotată cu camere de supraveghere pentru îndeplinirea standardelor în vederea susţinerii examenelor de evaluare naţională, laptopuri şi imprimante. Unitatea de învăţământ de la Lipova va avea un cabinet de mediator şcolar, mobilier pentru 3 săli de grădiniţă şi pentru sălile de clasă, rafturi şi cărţi pentru bibliotecă şi echipamente specifice pentru sala de sport. La Şipote, 19 săli de clasă vor fi dotate cu sisteme IT, iar 3 săli de grădiniţă vor primi mobilier specific”, a declarat Eliza Chirica.

Cel de-al doilea proiect, „PACT – Parteneriat activ pentru calitate şi transfer de cunoştinţe în comunităţi şcolare din judeţele Botoşani şi Suceava” urmăreşte creşterea gradului de şcolarizare a 530 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani şi reducerea şi prevenirea abandonului şcolar pentru aproximativ 2.000 de elevi din clasele primare şi gimnaziale. Perioada de derulare a proiectului este de 36 de luni, iar bugetul este de 6,4 milioane lei.

„Peste 260 de cadre didactice vor beneficia de îmbunătăţirea competenţelor profesionale, iar acolo unde este necesar, se va proceda la oferirea de pachete pentru mobilitate profesională, în vederea atragerii de personal calificat în acele unităţi de învăţământ în care învaţă copii cu risc educaţional. Vor fi organizate tabere, cluburi de timp liber şi activităţi bazate pe voluntariat pentru a facilita accesul la activităţi de educaţie non-formală pentru 1736 de elevi din comunităţile vizate de proiect.

Pentru transportul copiilor din Liteni, judeţul Suceava, va fi achiziţionat un microbuz. Şcolile gimnaziale Cordăreni, Stăuceni şi Liceul Tehnologic Coţuşca din Botoşani, precum şi Şcoala Rotunda şi Liceul Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu din Suceava vor fi dotate cu echipamente IT, mobilier şi materialele educaţionale. Şcolile de la Corni şi Rotunda vor beneficia de lucrări de renovare, reabilitare şi anvelopare, iar instalaţiile termice şi electrice vor fi modernizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.

Recomandări

Amenajările specifice Sărbătorilor de Iarnă, în curs de finalizare

Primăria Municipiului Iași este în curs de a finaliza amenajările specifice Sărbătorilor de Iarnă. Aprinderea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *