miercuri , 14 aprilie 2021 2:58 pm
Iasi booked.net
-1°C

Prof. Mircea Onofriescu: „Vaccinarea împotriva COVID-19 este contraindicată în cazul gravidelor”

Campania de vaccinare împotriva SARS COV 2 este în desfășurare. Prima tranşă de vaccin de la Moderna, de aproximativ 14.000 de doze, a sosit în România, iar săptămâna aceasta începe a doua etapă de vaccinare.

Interviu cu profesorul Mircea Onofriescu, medic primar la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, realizat de Ioana Soreanu pentru Radio Iași:

Ioana Soreanu: Domnule profesor Mircea Onofriescu, v-ati vaccinat?

Mircea Onofriescu: Bineînteles, m-am vaccinat în prima zi. Am fost în primul lot de medici și de cadre medicale de la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iași care s-au vaccinat. Am așteptat mult să ajung în această zi și pot să vă spun că, în proporție de 80 la sută, cadrele medicale, deci medici, asistente medicale, infiermiere de la Maternitatea „Cuza Vodă” s-au vaccinat și se vaccinează în continuare.

Ioana Soreanu: În ce măsură ne protejează vaccinul împotriva acestui virus?

Mircea Onofriescu: În mod sigur, vaccinul ne protejează împotriva acestei infecții care a reușit să schimbe viața pe întreaga planetă. Pentru că, din nefericire, cadrele medicale au posibilitatea să se întâlnească cu un număr foarte mare de pacienți care sunt infectați și cred că, în fiecare zi, am avut posibilitatea să stau de vorbă, să consult, să examinez gravide sau femei care nu erau gravide și care aveau simptomatologie de SARS COV-2 si le-am trimis să se testeze și s-a confirmat infecția. Au fost multe persoane la care le-am făcut testele antigenice, nu aveau nicio simptomatologie și s-a confirmat ulterior că au această infecție. Practic, durata protecției ca urmare a efectuării acestei vaccinări nu se cunoaște cu exactitate. În general, ea apare și se instalează mult mai bine după cea de-a doua doză de administrare care se face la 21 de zile de la prima administrare și cred că această protecție va fi în jur de 6 – 9 luni pentru că și în cazul vaccinului gripal, practic, în fiecare an, se produc niște modificări genetice în structura virusului gripal și, în fiecare an, firmele producătoare de vaccinuri antigripale au nevoie de un timp de a modifica vaccinul antigripal. Cred că același lucru se va întâmpla și cu acest tip de vaccin. Vaccinarea aceasta permite o viață de familie, o viață socială și, în special, o protecție a cadrelor medicale care, consider eu, este foarte, foarte importantă.

Ioana Soreanu: Este recomandată vaccinarea în cazul gravidelor?

Mircea Onofriescu: Gravidele nu vor fi vaccinate. Deci, aici sunt niste protocoale care, în general, sunt bine stabilite și gravidele nu vor beneficia de această campanie de vaccinare. Dacă una din paciente crede că ar putea să fie gravidă trebuie să amâne vaccinare până ce are certitudinea că nu este gravidă. Femeile care planifică să rămână gravide în următoarele trei luni, se spune că ar trebui, la fel, să amâne vaccinarea. Există posibilitatea ca o femeie gravidă să primească o primă doză de vaccin. În această situație, cea de-a doua doză, rapelul, va fi făcut după finalizarea sarcinii. Acestea sunt, în general, recomandările și, la nivel european, la nivel mondial, există o bază de date și se va crea o bază de date, practic, a femeilor gravide care s-au vaccinat pentru că, chiar dacă o femeie gravidă a primit vaccinul, aceste gravide nu trebuie să fie îngrijorate pentru că aceste vaccinuri nu conțin organisme care se multiplică în corp, așadar, nu pot cauza infecție COVID-19 la copilul care se dezvoltă în uterul mamei și, ca și în cazul altor vaccinuri, sistemele de sănătate publică urmăresc și există un sistem de raportare a tuturor femeilor care sunt vaccinate din greșeală în timpul sarcinii. Deci, există niște protocoale medicale care sunt valabile și în această campanie de vaccinare așa cum s-a procedat și la alte campanii de vaccinare și vaccinarea cea mai cunoscută este vaccinarea antigripală.

Ioana Soreanu: Dar pentru femeile care alăptează este recomandată vaccinarea împotriva coronaviruslui?

Mircea Onofriescu: Femeile care alăptează nu trebuie să se vaccineze. Ele se pot vaccina după ce se termină alăptarea. Poate să fie o situație rară în care alăptează, a făcut prima doză, a doua doză se va face doar când se va termina alăptarea. Deci, contraindicația este atât pentru femeile gravide cât și pentru femeile care alăptează și asta pentru că nu există niște studii efectuate pe termen lung, dar, așa cum spuneam, practic, acest tip de vaccin și metodologia producerii acestui tip de vaccin nu poate să influențeze și să afecteze nou născutul. Pentru că, vreau să amintesc radioascultătorilor dumneavoastră că și pentru vaccinul antigripal, gravidele, cu vaccinul antigripal, se pot vaccina numai cu o anumită formă de vaccin, vaccin inactivat, pentru că se pot vaccina antigripal și copiii, s-a realizat o posibilitate de vaccin prin administrare de picături intranazale. Deci, sunt convins că și în acest domeniu, vor fi noi descoperiri și noi posibilități de administrare a acestor vaccinuri. Dar, ca idee, în momentul de față, acestea sunt recomandările ghidurilor internaționale, femeile gravide și femeile care alăptează nu vor beneficia de această campanie de vaccinare.

Recomandări

Vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie ar avea un rezultat impresionant. Medicii sunt încă reticenți, până la apariția datelor concrete

De la debutul campaniei de vaccinare împotriva coronavirus, medicii de familie au fost implicați activ. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *