duminică , 16 mai 2021 12:21 am
Iasi booked.net
-1°C

Producătorii români înlocuiesc carnea de porc cu cea de pui, din cauza pestei

Pesta porcină nu a aplicat o lovitură de graţie doar micilor crescători! Nici procesatorii nu se simt mai bine, pentru că li s-a scumpit materia primă. Însă nevoia te obligă să găseşti soluţii.

Aşa că mulţi dintre ei au trecut de la producţia de mezeluri din carne de porc la cele din pui. Au luat în calcul inclusiv adăugarea de legume cu un conţinut proteic ridicat, ceea ce nu e o idee proastă. Specialiştii din industrie se tem, însă, că nu toţi procesatorii de carne vor recurge la aceste variante. Mulţi ar putea să scadă calitatea mezelurilor pe care le produc, doar ca să le menţină preţurile mici şi să nu scadă vânzările, informează observator.ro.

Din cauza pestei porcine africane, în ultimul an carnea de porc s-a scumpit cu 30-40%, spun procesatorii. Iar asta i-a determinat să se orienteze spre alt tip de materie primă.

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii: Compania noastră a ajuns să aibă 10-15% din ceea ce producem din carne de pui, faţă de 6-7% anul trecut. A crescut pentru că este şi o altă categorie de preţ şi atunci găsim soluţii de a compensa lipsa cărnii de porc

În contextul în care doar două judeţe din ţară au fost ocolite de pestă, iar porcul este tot mai greu de găsit şi mai scump, procesatorii au în vedere un plan B.

Grigore Horoi, preşedintele unui grup de firme din industria cărnii: Avem alternative. Noi suntem un popor hărăzit. Sunt legumicultorii care aşteaptă să facă ofertă, să compenseze această proteină de care avem nevoie, mă refer la proteina de porc, care va fi substituită pentru o perioadă de timp.

Alţi procesatori, în schimb, ar putea fi dispuşi să facă rabat de la calitate, pentru a putea livra un produs ieftin din carne de porc, avertizează specialiştii.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta: Dacă se scumpeşte materia primă, se încearcă să se ieftinească produsul final. Ieftinirea produsului final se face doar prin folosirea de materii prime mai slab calitative, mai ieftine. Se încearcă înlocuirea cărnii de porc cu înlocuitori

Puţini consumatori sunt însă speriaţi de posibilitatea de găsi mai puţine mezeluri din carne de porc la raft.

Mai degraba i-ar deranja să găsească salamul de porc cu 50% conţiunt carne şi 50% substitut de carne.

În ultimul an, efectivul de păsări al României a crescut cu 2%, în timp ce efectivul de suine a scăzut cu 4%, potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii.

Recomandări

Mesajul de Paște al președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis ieri un mesaj cu ocazia sărbătorilor pascale. “Dragi români, ne …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *