miercuri , 14 aprilie 2021 1:22 pm
Iasi booked.net
-1°C

Presa internaţională: „România întoarce spatele referendumului, o lovitură pentru guvern”

Referendumul este un subiect fierbinte şi în presa internaţională. Jurnaliştii străini au scris că românii nu au fost interesaţi de această consultare populară, ceea ce s-a văzut în prezenţa foarte mică la vot. Unele publicaţii au interpretat invalidarea scrutinului drept un eşec pentru coaliţia de guvernare condusă de PSD.

„Conservatorii din România au vrut ca votanţii să limiteze definiţia familiei. Au eşuat” – a titrat The New York Times, care a notat şi că prezenţa la vot, de doar 20,4%, a fost un eşec spectaculos.

„Referendumul despre familie din România nu a reuşit să atragă suficienţi votanţi” – a relatat şi Euronews, care a informat că nu s-a întrunit numărul suficient de voturi astfel încât Constituţia România să fie schimbată pentru a face căsătoriile gay mai puţin accesibile.

„Referendumul despre căsătorie a eşuat din cauza prezenţei slabe la vot” – a transmis portalul Politico. Jurnaliştii de aici au spus că acest rezultat este o lovitură pentru PSD şi o victorie pentru opoziţia care a încurajat oamenii că boicoteze scrutinul, ca să fie invalidat.

„Prezenţa slabă a invalidat votul despre căsătorie din România” – a fost titlul unui articol de pe site-ul The Washington Post. Jurnaliştii americani precizează că referendumul a fost despre un amendament constituţional care ar fi interzis cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex să se căsătorească.

„Referendumul din România pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale a eşuat din cauza prezenţei scăzute”, a anunțat pe site şi postul public de televiziune din Canada, CBC. Jurnaliştii de pe ocean au spus că în timpul campaniei au luat amploare mesajele împotriva comunităţii LGBT şi că votul a fost privit ca un test pentru popularitatea PSD.

Portalul Balkan Insight a susţinut că organizaţiile conservatoare din România şi Biserica Ortodoxă nu au reuşit să mobilizeze suficienţi oameni astfel încât să fie schimbată definiţia familiei în Constituţie. Eşecul a fost celebrat de activiştii pentru drepturile omului şi de unii politicieni, au scris jurnaliştii site-ului specializat în politica din Balcani.

România întoarce spatele referendumului pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, a titrat El Pais. „Participarea slabă anulează rezultatul şi face să răsufle uşurat Bruxelles-ul, îngrijorat de reformele justiţiei şi de corupţia din ţară. România a întors masiv spatele referendumului. Eşecul zilei este o lovitură pentru guvernul social-democrat, afectat de scandalurile de corupţie şi de cerinţele instituţiilor europene”, menţionează jurnalul spaniol.

Românii au lipsit de la urne”, au scris şi France Info şi AFP. „Iar absenţa masivă a românilor, sâmbătă, 6, şi duminică, 7 octombrie, de la referendumul vizând permanentizarea interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex trebuie să ducă la un eşec al scrutinului. Pe fond, această consultare nu schimbă nimic, pentru că legislaţia română nu autorizează nici căsătoria şi nici uniunea civilă între persoanele de acelaşi sex”, se arată pe site-ul franceinfo.fr.

Abţinere masivă”, notează rtbf.be, adăugând că românii şi-au exprimat clar dezinteresul pentru referendum. Site-ul belgian o citează pe Ileana Popescu, pensionară din Bucureşti, care a spus că referendumul reprezintă o risipă de bani. „Ar trebui să lăsăm pe toată lumea să aleagă dacă se căsătoreşte sau nu, fără să ţinem cont de orientarea sexuală”, a afirmat ea. „În acest week-end, populaţia a fost invitată să voteze pentru ca în constituţie se se precizeze că o căsătorie poate fi doar între un bărbat şi o femeie. Însă românii au rămas acasă. Trebuie menţionat că în ultimele săptămâni a existat o campanie virulentă împotriva comunităţii gay”, notează rtbf.be.

AP a scris, după închiderea secţiilor de votare, despre „prezenţa slabă” care „poate anula referendumul pentru căsătoria bărbat-femeie”. „Românii au votat duminică pentru o modificare a constituţiei care ar face mai dificilă legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, însă referendumul riscă să nu fie validat, după ce alegătorii nu au participat în număr mare”, a menţionat AP. Agenţia de presă menţionează că de exemplu la Adunaţii-Copăceni, până la jumătatea dimineţii votaseră doar 62 de persoane din totalul de 1.147 cu drept de vot.

AP prezintă şi opinile unora dintre votanţi, dintre aceştia Andrei Aurelian, casier în vârstă de 53 de ani, spunând că normal este căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu între persoane de acelaşi sex. „Votul este pentru noi şi pentru copiii noştri”, a afirmat el. În schimb, Marin Soare, un bucureştean în vârstă de 50 de ani, a refuzat să voteze, el considerând referendumul “o risipă de bani”.

Şi Reuters scrie despre prezenţa slabă la vot. „Referendumul românilor pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex nu a întrunit prezenţa la vot necesară. Referendumul de două zile de modificare a constituţiei României astfel încât cuplurile formate din persoane de acelaşi sex să nu poată obţine dreptul de a se căsători nu a întrunit cota de 30 la sută de prezenţă la vot pentru a fi validat”, a precizat Reuters.

Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au închis duminică, la ora 21.00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei. Prezenţa la vot a fost de 20,41 la sută, numărul votanţilor fiind de 3.731.704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele. Referendumul ar fi fost valid dacă prezenţa la vot era de cel puțin 30 la sută, iar 25 la sută sunt voturi valabile.

(surse: Digi24, News.ro)

Recomandări

În ce țară din UE sunt cei mai mulți români

Numărul românilor din Spania la finalul anului 2020 a fost de 1.079.726 de persoane, cei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *