luni , 21 septembrie 2020 5:20 am
Iasi booked.net
-1°C

Preotul Alexandru Argatu de la Boroaia a sfârșit într-un accident de mașină

Comunitatea ortodoxă suceveană este în doliu. Preotul Alexandru Argatu și-a pierdut viața într-un tragic accident petrecut în județul Bacău. Condițiile în care s-a întâmplat evenimentul rutier nu sunt foarte clare.

Incidentul în care a murit preotul bisericii din Boroaia s-a întâmplat în după-amiaza zilei de marți, 11 august.

Preotul Alexandru Argatu avea 75 de ani. El a slujit aproape 40 de ani la biserica din centrul Comunei Boroaia, ridicată de tatăl său, Ilarion Argatu.

Autoturismul în care se afla preotul Argatu a lovit un stâlp, după care s-a răsturnat lângă un lan de porumb.

Despre părintele Alexandru Argatu

Părintele Alexandru Argatu este fiul marelui duhovnic Ilarion Argatu.

Urmând calea tatălui său, Alexandru Argatu este hirotonit pe 30 ianuarie 1968 de mitropolitul Iustin Moisescu, ajuns ulterior Patriarh al României, cu ocazia Praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan. Atunci i s-a încredinţat păstorirea credincioşilor din Dobrovăţ.

Aici va sta timp de patru ani povăţuind, îndemnând, mustrând, dar, mai ales, liturghisind spre slava lui Dumnezeu. După această perioadă incipientă, va sluji la biserica din localitatea Băneşti, comuna Fântânele, judeţul Suceava. Aici a stat aproape jumătate de an.

Întâmplările nefaste care au avut loc în familia mult încercată a părintelui Argatu au făcut ca, începând cu data de 1 ianuarie 1973, să fie adus ca preot paroh în satul Boroaia, acolo unde fusese păstor sufletesc părintele Ilarion care, în urma decesului soţiei, a ales o altă cale pentru a ajunge în Împărăţia cerurilor: itinerarul monahal la cunoscuta Mănăstire Cernica.

În 1977 biserica din Boroaia a fost târnosită, evenimentul adunând în comuniune euharistică, în plin regim totalitar, clerci, credincioşi, oameni devotaţi lui Hristos şi Bisericii Sale.

În anul 2006, la Boroaia, biserica devenită necropolă pentru părintele Ilarion şi prezbitera Georgeta, va funcţiona cu un program de mănăstire, prin care s-a dorit intensificarea rugăciunilor într-o societate care trăieşte astăzi după principii străine de învăţătura Sfinţilor Părinţi.

Alexandru Argatu este originar din satul Ioneasa, comuna Vadu Moldovei, și s-a remarcat ca unul dintre cei mai importanți duhovnici și ctitori de biserici din nordul Moldovei.

Recomandări

Suceava: O femeie a murit într-un accident mortal la Boroaia

Un autoturism, în care se aflau două persoane, a părăsit carosabilul şi a intrat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *