joi , 2 iulie 2020 3:38 pm
Iasi booked.net
-1°C

Povestea omului care a reparat 50 de inimi de copil în timpul pandemiei, în România

Tammam Youssef e unul dintre cei mai buni „vindecători” de inimi de copii din lume. Un medic sirian a cărui inimă bate insă foarte tare pentru România.

Aici şi-a făcut studiile acum 40 de ani. Şi tot aici l-a prins şi pandemia, făcând operaţii gratuit la Spitalul Marie Curie. Restricţiile nu i-au mai permis să plece, iar asta a fost şansa unică a peste 50 de copii, să fie salvaţi, informează observator.ro.

Mama Evei plânge azi de fericire. Fetiţa ei are în faţă o viaţă. Până acum părea un vis imposibil. Eva a venit pe lume acum 4 luni cu o malformaţie cardiacă şi cu şanse mici de supravieţuire. Salvarea ei are un chip şi un nume: profesorul Tammam Youssef, medic sirian.

Mi s-a zis că are nevoie de operație neapărat până în maxim 5 luni, altfel o pierd. Eram foarte disperată că era și problema cu pandemia”, povestește Georgia Ciunaie, mama Evei.

Paradoxal, pandemia i-a salvat viaţa copilului. Medicul Tammam Youssef a fost prins de restricţii aici și n-a mai putut să plece. „Dumnezeu probabil așa a vrut ca să fiu eu aici, să stau în perioada aceasta ca să coparticip alături de colegii din alte centre să salvăm acești copii, să rezolvăm aceste urgențe neonatale”, spune Tammam Youssef.

Georgiana Ciunaie, mama EveiMi-a luat-o doamna doctor şi mi s-a zis să o sărut pe frunte şi să mă rog la Dumnezeu că o să fie bine. Din momentul ăla mi-a venit rău. Mă gândeam că o să o pierd. 5 ore a fost un chin…

Cinci ore de chin la finalul cărora fetiţa le-a zâmbit din toată inima mamei şi doctorului.

Tammam Youssef e unul dintre cei mai buni chirurgi de inimi de copii din lume. Iar povestea lui începe chiar aici, în România. Ţara în care a studiat medicina şi unde se întoarce, de mai bine de 8 ani, ca să opereze pro bono.

Nu s-ar fi gândit niciodată la asta acum 40 de ani, când a aterizat prima dată la Bucureşti. Tatăl lui l-a trimis aici, să studieze medicina. Îşi aduce aminte că primul şoc a fost termic. Afară erau -25 de grade. Încet, s-a îndrăgostit şi de ţară, şi de medicină.

Tammam Youssef, medic: Am venit în România în anul universitar 1978-1979, am făcut anul pregătitor la Bacău, ca să învăţ limba română, ca să învăţ să fac medicină în anul 1979-1980. Am ales România pentru că era raportul cultural între Siria şi România şi am avut o bursă de studiu să vin în România, să vedem culturi noi. Asta a fost opinia tatălui meu.

Când am venit prima dată în România a fost foarte dificil. Am ajuns de la Damasc, unde erau +25 de grade, aici unde erau 25 în minus. La noi nu erau aceste temperaturi scăzute și a fost foarte dificil. Au trecut cel puțin 3-4 luni până am văzut soarele.

loading...

Recomandări

Continuă programul de reabilitare și modernizare a spațiilor de joacă pentru copii

Până pe 15 iulie Primăria Municipiului Iași așteaptă oferte la o licitație pentru proiectarea și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *