joi , 15 aprilie 2021 8:16 pm
Iasi booked.net
-1°C

Povestea dublei crime din Onești

Doi muncitori nevinovati au fost omorati ieri la Onesti de catre Gheorghe Morosan, un barbat adus in pragul disperarii, care si-a cautat dreptatea in justitie, ani la randul. Sotia acestuia a fost retinuta pentru complicitate la lipsire de libertate.

Nimic nu poate justifica gestul dublei crime insa, speta lor rezolvata la timp ar fi impiedicat comiterea acestei fapte.

Povestea crimei este incalcita fiind efectul unor procese si taraganari ale justitiei care a adus la disperare familia Morosan. Sotia barbatului a fost gestionara la Chimcomplex Borzesti incepand cu anul 1988. Dupa 6 ani de activitate, in urma unui transfer de motorina s-a considerat ca aceasta a furat si i s-a desfacut contractul de munca.

Dupa un an si jumatate de procese pe care le-a castigat, Aurelea Morosan a fost incadrata pe postul de primitor-distribuitor la depozitul de metalurgice, neferoase si electrice. In 2002, au inceput furturile la Chimcomplex Borzesti desi era asigurata paza in permanenta. O magazie aflata sub gestiunea femeii a fost pradata de trei ori. Desi Aurelea Morosan a anuntat conducerea despre furturi, comisia de inventariere a bunurilor gestionate a ajuns la concluzia ca de acolo au disparut nu mai putin de 7.606 kilograme bare de titan, robineti, corpuri de ventile, bare de otel si inox, tevi si alte materiale.

Cu alte cuvinte, o cantitate impresionanta de produse care nu puteau fi sustrase decit in mod organizat, mai ales ca titanul este considerat material strategic si este folosit si in fabricarea de armament. Desi in urma cercetarilor dosarul a fost dat cu autor necunoscut pe 11 decembrie 2002 a fost emisa decizia de imputare 240, cu suma de 8,3 miliarde de lei.

Aurelea Morosan a fost somata de catre executorul judecatoresc Dorin Bajenaru sa plateasca sumade 8,3 miliarde de lei. “In conditiile in care nu veti executa de buna voie obligatia, se va proceda la scoaterea la vinzare a imobilului, proprietatea dumneavoastra, situat in Onesti”, se spunea in respectiva somatie.

Era vorba despre un sechestru asiguratoriu pentru un apartament in Onesti evaluat atunci la 250 milioane de lei.  “Eu nu ma las. Indiferent ce se rezolva aici sau la Bacau, voi merge inainte, pana-n pinzele albe. Ii voi chema pe toti in judecata ca sa-mi dovedeasca clar daca am furat. Atat timp cat nu m-au prins cu nimic, deci nu au o dovada clara, nu inteleg de ma pistoneaza atata?!”, spunea atunci Aurelea Morosan.

Procesul a durat din 2002 pana in 2010 deoarece ‘asa zisa justitie din Bacau a judecat dupa cum era spaga mai mare. In urma deciziei, juristul pune sechestru asiguratoriu pe apartamentul unde locuia gestionara’, sustinea Gheorghe Moraru intr-o postare pe Facebook.

Conform familiei Moraru, juristul de la Chimcomplex Borzesti il convinge pe executorul T. A, sa redeschida un alt dosar de executare desi primul dosar al executorului Dorin Bajenaru a fost anulat de hotarari judecatoresti si prescris.

Pe 15 iulie 2010, cand Gheorghe Moraru era plecat in Italia, juristul Chimcomplex Borzesti, insotit de executor, 3 jandarmi si doi muncitori de la Chimcomplex s-au deplasat la domiciliul familie Moraru pentru a pune in executare un ordin de evacuare, desi la acea data procesul inca era pe rol, asa cum sustine familia Moraru.

Povestea este facuta publica in 2018 de Gheorghe Moraru, care intr-un clip pe youtube a povestit cum s-a facut evacuarea. Conform barbatului din Onesti, fata acestuia a fost amenintata cu pistol iar bunurile din apartament nu au mai putut fi recuperate de familia. Practic, oamenii au fost aruncati in strada.

“Unde este hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila investita cu formula executorie care le-a dat dreptul sa intre in apartament si sa fiu executat silit. Din ce motiv nu am fost audiat la nicio cercetare penala? Din ce motiv nu mi-a fost permis mie si familiei mele sa participam la inventarierea bunurilor din apartament. Mai mult de atat, bunurile mi-au disparut complet, in momentul de fata apartamentul este gol, inclusive mi-au scos si geamurile termopane”, a spus Gheorghe Moraru.

Acesta sustine in clipul din 2018 ca a depus nenumarate plangeri penale si s-a adresat atat procurorilor din Bacau si Iasi insa nu a fost chemat la nici o discutie.

“Vreau sa mentionez ca, toate aceste plangeri penale pe care le-am facut atat procurorilor Parchetului Militar cat si civil nu am fost niciodata chemat si anchetat in legatura cu ce am reclamat eu”, spunea Gheorghe Moraru.

Barbatul a avertizat inca din 2018 ca va recurge la un gest extrem daca nu i se va face dreptate.

“Familia mea a fost amenintata cu arma de foc. Daca nu se lamureste aceasta situatie cu arma de foc voi face si eu dreptate. Nu glumesc. Luati masuri daca nu o sa o lamuresc si veti lua mai tarziu”, avertiza barbatul.

„A fost o executare, dar nu era executare silită învestită cu formulă executorie. Nu s-au prezentat cu niciun document. S-a furat tot din apartament, iar astăzi a sunat o vecină care informa că cineva este în apartament și nu știe ce face acolo. Este al părinților mei, dar nici în momentul de față nu s-a prezentat nimeni, deși tatăl meu a cerut acel act, să i se aducă acel act. Astăzi nu i s-a adus actul care dovedea că apartamentul nu îi mai aparține. De ce s-a ajuns la așa ceva când puteau să aducă acel document?”a spus femeia.

Recomandări

Un bătrân din Neamț s-a aruncat de la etajul unui spital după vizita fiului său

Un bătrân în vârstă de 72 de ani a decedat ieri, după ce s-a aruncat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *