Reprezentanții PNL au desfășurat o acțiune de protest, pentru a trage un semnal de alarmă în privința nivelului ridicat de poluare din Iași. Aceștia doresc să atragă atenția asupra toxicității aerului pe care îl respiră ieșenii.
Poluarea este subiectul fierbinte ce urmărește Iașiul în ultima perioadă. În momentul de față, populația nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist calitatea aerului pe care îl respiră. Astfel președintele PNL Iași, Marius Bodea alături de ceilalți protestatari, trag un semnal de alarmă în privința nivelului ridicat de poluare din Iași. Acesta susține faptul că ieșenii au nevoie de soluții pentru a combate acest flagel.
”Am așteptat cu interes la puțin timp după ce s-au anunțat acele statistici și anume că Iașiul este cel mai poluat oraș din România și printre primele cele mai poluate din Europa să avem din partea celor care locuiesc în primărie astăzi vremelnic, un set de soluții coerente pentru a înlătura acest fragel. Am primit în schimb doar două răspunsuri, amândouă penibile, primul că devină sunt săracii Iașiului care și-au luat mașini second-hand și astfel orașul este foarte poluat și al doilea că Dragnea este devină. Datorită acestor răspunsuri în zeflemea ne aflăm astăzi aici să ne arătăm indignarea. ” a precizat Marius Bodea.
Liberalii au cerut măsuri imediate pentru atenuarea poluării, în principal pe infrastructura rutieră.
”În primul rând trebuie să rezolvăm problema transportului public pentru că acesta trebuie să devină o alternativă la transportul motorizat personal, pentru ca oamenii să își lase mașinile acasă. Pe de o parte trebuie un orar predictibil și cu o frecvență foarte mare a transportului public în comun, astfel încăt oamenii să știe că nu întârzie la serviciu sau copilul la școala unde trebuie să meargă. La intrarea în oraș trebuie amenajate parcări mari pentru ca cei care vin și vizitează orașul nostru să fie preluați, tot cu transport public și aduși în Iași la locul de interes.” a mai precizat Marius Bodea.
Ca și replică a protestului PNL-iștilor, cei de la conducerea Primăriei Iași au răspuns acuzațiilor aduse și au precizat că măsurile luate în ultimii ani micșorează gradul de poluare a orașului.
”Spre deosebire de unii colegi politicieni Primăria municpiului Iași nu face doar declarații ci a și luat măsuri concrete în ultimii ani, iar aici aș vrea să amintesc în primul rând un program foarte mare și ambițios de modernizare a transportului public. Am cumpărat deja 100 de autobuze de ultimă generație și avem pregătite proiecte cu finanțare europeană pentru achiziția de 32 de tramvaie noi și 44 autobuze electrice. Vom implementa tot cu fonduri europene un proiect de eticheting prin care transportul să devină predictibil și atractiv pentru ieșeni. Am impus reguli suplimentare pentru protecția șantierelor, investim în continuare în termoficare centralizată care este mai puțin poluantă decât cea cu centrale individuale.” a precizat Dan Postolea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
Deși liberalii susțin că infrastuctura rutieră este principala cauză a poluării în Iași, cetățenii orașului Iași sunt încrezători în partea ”antipoluantă” a municipiului, susținând că defilarea cailor de la poliția locală, pe pietonalul Ștefan cel Mare poate fi o plimbare plăcută cu efecte benefice.